Noi reguli la racordarea la rețeaua electrică: contorul nu va fi plătit de client. Apare un nou contract-cadru de racordare

ANRE a publicat un nou regulament de racordare la rețeaua electrică, iar una dintre prevederi spune clar că blocul de măsur[ se instalează pe cheltuiala firmei de distribuție, care nu poate cere viitorului client bani pentru el prin tariful de racordare.

Iată prevederea din regulament, care schimbă un regulament în acest sens din 2013 și care este acum încă în dezbatere publică:

“Operatorul de rețea este responsabil de achiziţia şi montarea în punctul de delimitare a contorului de măsurare a energiei electrice sau a blocului de măsură și protecție complet echipat, inclusiv a contorului de măsurare a energiei electrice în cazul în care montarea blocului de măsură și protecție a fost stabilită prin soluția de racordare.

Costurile pentru achiziția și montarea echipamentelor prevăzute la alin. (2.1) (mai sus – n.red.) sunt suportate de către operatorul de rețea”.

De asemenea, este specificat foarte clar că firma de distribuție nu poare cere bani viitorului client, cel pe care îl racordează la rețea, pentru instalarea blocului de măsură, inclusiv a contorului. Iată ce scrie:

„Definiția tarifului de racordare din Anexa nr. 1 la Regulament, se modifică și va avea următorul cuprins:

”tarif de racordare – tarif reglementat care reprezintă cheltuiala pentru racordarea unui loc de consum şi/sau de producere al unui utilizator la reţeaua electrică, excluzând costurile aferente contorului de energie electrică sau costurile aferente blocului de măsură și protecție complet echipat, inclusiv ale contorului de energie electrică în cazul în care montarea blocului de măsură și protecție a fost stabilită prin soluție de racordare”.

De asemenea, apare și „o a treia modalitate de încheiere a contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea instalaţiei de racordare”, și anume „încheierea contractului de către utilizator cu un anumit proiectant şi/sau constructor atestat, ales de către acesta, în condiţiile în care utilizatorul a notificat în scris, explicit, acest lucru operatorului de reţea, înainte de încheierea contractului de racordare”. ANRE spune că implementarea acestei prevederi vine în sprijinul utilizatorilor, asigurând eficientizarea activităților privitoare la racordarea locurilor de consum și/sau de producere deținute de aceștia la rețelele electrice de interes public și reducerea termenelor de realizare a lucrărilor aferente instalațiilor de racordare.

Date fiind modificările, ANRE va aproba, tot prin Ordin, și noul contract-cadru de racordare. Îl puteți vedea și descărca de aici:

Contract cadru de racordare

4 Comments

  1. Buna ziua,
    Sunt interesat de o racordare, un contract pentru energie electrică în comuna Berceni…. Ilfov
    Cum as putea proceda

    Multumesc anticipat

    Costin Gospodin

  2. Am construit o casa in com. Berceni IF cu aviz favorabil de la Enel. Primăria im spune că nu au fonduri pentru a monta un transformator (800 m de la ultimul stalp), firma care am inteles ca se ocupa cu montarea mi-a facut un deviza de 45000€. Suntem doar 2 case construite, restul proprietarilor de terenuri (33), vor sa construiască dar nu pana nu se aduce curent electric.
    Ce este de facut in aceasta situatie ???

  3. Buna ziua , va rog sa mi spuneți unde sa sun pentru a face un contract la lumina în zona Stefan cel mare , jud Arges suntem 2 case in zona . Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *