Noi reguli de tranzacționare pe piața gazelor

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat noul ordin referitor la mecanismul de ofertare obligatorie (gas release program), care conține câteva modificări de care cei doi mari producători trebuie să țină seama.

Principala modificare a noului Ordin 143, publicat în Monitorul Oficial se referă la creșterea, de la 30% la 40%, a cantității de gaze din producția internă pe care Petrom și Romgaz sunt obligate să o pună pe piață în perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2022, dar despre acest lucru s-a mai vorbit, ca intenție-acum a apărut și legea.

O altă modificare se referă la introducerea unui nou produs de tranzacționare, care schimbă regulile de ofertare. Potrivit reglementărilor anterioare, Petrom și Romgaz trebuia să oferte gaze pentru perioade de livrare lună, trimestru, sezon (rece/cald) și an. Noul ordin introduce obligația de ofertare și pentru scadența semestru, lucru care schimbă alocările din producție obligatoriu de a fi ofertate pentru fiecare perioadă.

Astfel, pentru perioada 1 iulie 2020-31 decembrie 2020, mai nou, producătorii trebuie să oferteze 5% din producția internă de gaze pentru produsul semestru. Ca atare, procentul din producție ofertat obligatoriu pentru luna următoare este acum de 20%, în scădere de la 30%, cel pentru livrare în trimestrul următor la trimestru crește de la 30%, de la 20%, cel pentru livrare sezonieră se menține la 20%, iar cel pentru livrare în anul următor scade la 25%, de la 30%.

Gas Release Program a fost impus în contextul liberalizării pieței gazelor naturale, în ideea de a se forma o piață cu prețuri de referință pentru gazele naturale. Producătorii sunt obligați, cel puțin pentru început, să pună pe piață acele procente din producția internă la un preț legat de cotația de la Central European Gas Hub, de la care să pornească licitațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *