Noi drepturi pentru clienții cărora li se montează contoare inteligente de energie electrică. Ordin ANRE

Firmele de distribuție a energiei electrice vor fi obligate să-i informeze pe consumatori atunci când le montează contoare inteligente de măsurare a energiei electrice. În plus, îi vor informa și ce date culege contorul și îi vor tarifa exclusiv în baza consumului măsurat de contorul inteligent.

Un proiect de ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, menit să armonizeze legislația specifică cu cea de protecție a datelor personale aduce câteva obligații de informare a clientului în momentul în care i se instalează un sistem de contorizare inteligentă a energiei electrice.

În primul rând, în termen de 15 zile de la momentul în care firma de distribuție montează un contor inteligent la un loc de consum, trebuie să anunțe furnizorul acelui loc de consum. După alte 15 zile, furnizorul informează consumatorul asupra acestui lucru.

Citește și:

Ce beneficii aduc contoarele inteligente în condițiile liberalizării pieței de energie

“Utilizatorul va fi informat cu privire la setul de date care sunt înregistrate de subsistemul de măsurare și transferate prin subsistemul de comunicație către sistemul central și cu privire la scopul în care vor fi folosite aceste date”, se arată în proiectul de ordin.

În acest sens, consumatorii de energie eletrică vor primi un forumular (îl puteți downloada de la finalul textului), în care sunt informați despre ce date se transmit operatorului de distribuție.

Acesta va fi o anexă a contractului de furnizare. În ea, oamenii sunt informați despre ce date se transmit, despre adresa de internet la care firma de distribuție explică avantajele contorizării inteligente, despre faptul că doar consumul înregistrat de acest contor va fi facturat și despre faptul că au dreptul să refuze transmiterea unora dintre date, evident nu a celor care fac posibilă facturarea. De asemenea, clienților li se dă dreptul să aibă acces la propriile date, în baza unui user și a unei parole.

Citește și:

Contorul inteligent, element care stă la baza dezvoltării mobilității electrice

Potrivit datelor ANRE de la finalul lui 2019 (ultima centralizare disponibilă, numerele sunt mai mari acum), în România erau instalate 1,1 milioane de contoare inteligente, în condițiile în care totalul locurilor de consum deservite de firmele de distribuție este de 9,64 milioane.

Puteți citi aici informarea:

Anexa instalare contor inteligent

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *