Noi discuții la Bruxelles pe tema plafonării prețurilor la gaze. Unele țări cer plafoane mult mai reduse față de propunerea inițială, de 275 euro/MWh

Țările Uniunii Europene discută azi o propunere de plafonare a prețului gazelor la un nivel mai scăzut decât propunerea inițială a Comisiei Europene, pe care unii membri au considerat-o prea ridicată, cu câteva țări care solicită o limită și mai mică, arată documente văzute de Reuters.

Țările Uniunii Europene încep vineri seară negocierile cu privire la propunerea Comisiei Europene privind un plafon pentru limitarea creșterii prețurilor la gaze și se grăbesc să ajungă la un acord până pe 13 decembrie.

Comisia a propus săptămâna trecută un plafon pentru prețul gazelor care ar intra în vigoare dacă prețul pentru gazul cu livrare luna următoare la hubul TTF depășește 275 de euro pe megawat-oră timp de două săptămâni și ar fi cu 58 de euro mai mare decât referința de preț pentru LNG timp de zece zile.

Unele țări au criticat propunerea inițială a UE, sugerând chiar că a fost concepută cu un preț atât de ridicat și cu criterii atât de stricte încât plafonul nu va fi niciodată declanșat și, prin urmare, nu va proteja economiile de creșterile prețurilor.

Vineri, țările vor lua în considerare o propunere revizuită a Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE, care ar reduce limita la 264 de euro/MWh și ar impune ca prețurile să rămână peste acest nivel timp de cinci zile de tranzacționare, în loc de două săptămâni, pentru a se declanșează mecanismul de plafonare

Propunerea revizuită, văzută de Reuters, ar extinde, de asemenea, plafonul pentru a acoperi nu numai contractul de gaze cu livrare în luna următoare, așa cum a propus Comisia, ci și contractele cu termene de livrare la trimestru sau chiar la an.

În condițiile în care țările încă nu sunt de acord cu privire la această limitare prețurilor, cel puțin cinci țări fac eforturi pentru un plafon și mai mic.

Într-un document remis altor state membre UE săptămâna aceasta, Italia, Polonia, Grecia, Belgia și Slovenia au propus două opțiuni: fie un plafon de preț fix mult mai mic, de 160 de euro/MWh, fie un „plafon dinamic al prețului” care ar putea fluctua în funcție de valorile de referință ale prețului gazelor naturale lichefiate.

Câteva țări, inclusiv Germania și Olanda, unul mare consumator iar celălalt mare producător, avertizează însă că limitarea prețurilor ar putea îngreuna situația Europei în atragerea de cantități de gaz atât de necesare de pe piețele globale.

Prețurile gazelor din UE au crescut puternic în acest an, deoarece Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina, determinând guvernele să cheltuiască sute de miliarde de euro pentru a-și proteja economiile de creșterea costurilor cu energia

Țările UE au convenit deja asupra unei serii de măsuri energetice de urgență, elaborând inclusive obligații de umplere a depozitelor de gaze pentru a se pregăti pentru iarnă. Însă nu există încă un acord referitor la plafonarea prețurilor de achiziție a gazelor naturale, în condițiile în care, pe 13 decembrie, miniștrii Energiei din statele membre își propun să ajungă la un consens în chestiune.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *