Nofar primește finanțare de la BERD pentru două parcuri fotovoltaice de peste 300 MW în sudul României

Firma israeliană Nofar, care împreună cu Econergy operează acum cel mai mare parc fotovoltaoc din România, va dezvolta alte două parcuri fotovolaice mari, în sudul României, pentru care primește finanțare de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Două companii controlate de israelienii de la Nofar, RTG Solar Energy SRL și  Solis Imperium SRL au contractat de la BERD un credit de 55 de milioane de euro pentru a dezvolta două parcuri fotovoltaice în județul Giurgiu, la Iepurești și Ghimpați, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul băncii.

Cele două parcuri au în proiect, o capacitate instalată de 315 MW împreună și o producție estimată la circa 400 GWh de energie electrică pe an, potrivit aceleiași surse.

Potrivit datelor Tranelectrica, viitorul parc de la Iepurești are aviz tehnic de racordare încă din vara lui 2022, actualizat între timp. Parcul ar urma să aibă o capacitate de 165 MW. Celălalt parc apare la Transelectrica cu un aviz de racordare eliberat în aprilie 2023 cu o putere instalată de 126 MW. Parcurile ar urma să fie puse în funcțiune în toamna acestui an, primul, și la finalul lui 2025, al doilea.

Companiile israeliene Nofar și Econergy au inaugurat toamna trecută parcul fotovoltaic de la Răteși din județul Argeș, o investiție de 102 milioane de euro. Parcul, cu o capacitate de 155 MWp este cea mai mare unitate de generare de energie de acest fel din România, până acum, și nu a beneficiat de nicio schemă de sprijin. La acel moment, s-a anunțat că, la nivelul României, Nofar Energy țintește 1GW parcuri fotovoltaice până în 2025, dintre care 600MW deja în dezvoltare, la care se vor adăuga și capacități de stocare, dar și eventuale proiecte hibrid.

Citește și:

Nofar cumpără un nou proiect fotovoltaic de la Portland Trust, și mai mare decât cel de la Rătești, cel mai mare din țară, achiziționat tot de la ei: 255 MW la Corbii Mari, în Dâmbovița

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *