Nivel record al taxelor plătite de Petrom statului. Compania atrage atenția asupra nivelului foarte mare al taxării din România

OMV Petrom a plătit în total taxe de 12 miliarde de lei statului român în 2021, cu 30% peste nivelul anului precedent, potrivit datelor prezentate de conducerea companiei.

“Contribuția noastră la bugetul de stat s-a situat la un nivel record, de 12,3 miliarde de lei. Această creștere a fost determinată, de asemenea, și de taxarea gazelor naturale, care s-a triplat față de anul 2020. Acest lucru s-a datorat unei diferențe semnificative între prețul de referință al gazelor naturale și prețul realizat.

În consecință, regimul de taxare pentru producția de gaze din România a devenit și mai necompetitiv, semnificativ peste media europeană. Acest lucru pune presiune pe investițiile din România, periclitând aprovizionarea din producția de gaze naturale autohtonă.

Nemodificarea Legii Offshore conduce la întârzierea deciziei finale de investiții în Neptun Deep, pentru anul 2023. Pentru ca România să beneficieze de resursele sale de gaze naturale este nevoie de intervenția urgentă a autorităților”, a spus Christina Verchere, CEO al companiei petroliere.

Din cele 12,3 miliarde, 2,6 miliarde au fost taxele directe (majoritatea din redevențe, impozitul suplimentar pe gaze, impozitul pe profit), care au fost mai mult decât duble față de cele încasate în anul 2020, și 9,3 miliarde taxele indirecte – acciză și TVA colectate la pompă.

„Nivelul efectiv de impozitare este de șase ori mai mare în România față de media europeană, iar în zona offshore, este de zece ori mai mare față de media europeană”, a spus și Alina Popa, CFO al companiei petroliere.

OMV Petrom a raportat pentru 2021 un profit net de 2,8 miliarde de lei, dublu față de anul precedent, dar cu circa 20%  sub nivelul din anul 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *