NIS Petrol, controlată de Gazprom, analizează ieșirea de pe piețele din România și Bulgaria. La noi are 19 benzinării și 6 perimetre de petrol și gaze

Grupul sârb de petrol și gaze NIS, controlat de gigantul rus Gazprom, a declarat că ia în considerare retragerea din Bulgaria și România din cauza provocărilor cu care se confruntă operațiunile sale pe aceste piețe, potrivit SeeNews, care citează din rapoartele firmei.

„Conducerea […] ia în considerare posibilitatea de a ieși de pe aceste piețe în cazul în care provocările persistă sau se agravează, inclusiv evaluarea unei potențiale vânzări complete sau parțiale a activelor, a închiderii sau a altor mecanisme de ieșire”, a declarat NIS în declarația sa financiară pentru trimestrul al patrulea din 2024.

În Bulgaria, NIS se confruntă cu dificultăți în operațiunile din aval, în timp ce în România, sunt afectate atât operațiunile din amonte, cât și cele din aval, a declarat compania. Pe lângă potențialul exit, NIS explorează, de asemenea, modalități de îmbunătățire a eficienței operaționale și de identificare a unor noi oportunități de afaceri pentru a face față provocărilor pieței locale.

„O evaluare cuprinzătoare este în curs de desfășurare pentru a ne asigura că orice decizie luată se va alinia cu obiectivele strategice pe termen lung ale grupului și cu interesele acționarilor”, a declarat NIS, adăugând că rezultatele acestor evaluări vor fi comunicate în rapoartele sale periodice în perioada următoare.

În Bulgaria, NIS operează o rețea de 23 de benzinării sub marca Gazprom. În 2024, cota sa de piață în Bulgaria pe piața totală a carburanților pentru autovehicule a fost de 2,3%, în timp ce cota de piață a comerțului cu amănuntul a fost de 2,2%.

În România, NIS deține 19 benzinării sub marca Gazprom și este, de asemenea, implicată în explorarea și producția de petrol și gaze. În 2024, cota sa de piață în România pe piața totală a carburanților a fost de 0,4%, în timp ce cota sa pe piața cu amănuntul a fost de 0,6%.

NIS a mai spus vineri că profitul său net a scăzut cu 77%, la 10,1 miliarde de dinari (86,4 milioane de euro) în 2024, de la 44,2 miliarde de dinari în anul precedent. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 35% anul trecut – la 44,4 miliarde de dinari, în timp ce investițiile au crescut cu 36% la 53,2 miliarde de dinari în 2024.

De asemenea, compania a menționat că evaluează în continuare impactul recentelor sancțiuni americane asupra operațiunilor sale, menționând că efectul acestora este dificil de prevăzut. La 10 ianuarie, Trezoreria SUA a anunțat sancțiuni împotriva NIS ca parte a unor măsuri mai ample împotriva sectorului energetic al Rusiei, citând controlul companiei de către gigantul petrolier rus Gazprom Neft.

Gazprom Neft deține o participație de 50% în NIS, în timp ce societatea mamă Gazprom deține o participație de 6,15%. Guvernul sârb deține aproximativ 30% din NIS, iar restul este deținut de acționari minoritari.

NIS Petrol România, a intrat în procedură de concordat preventiv la cerere, acum două luni. Concordatul preventiv este o procedură juridică menită să ofere o șansă companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare, dar care au încă potențialul de a deveni viabile. Aceasta permite debitorului să negocieze un acord cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii. Practic, este un instrument de prevenire a insolvenței care facilitează salvarea și reorganizarea companiilor

NIS Petrol SRL este activă în România din 2012 și nu a reușit să facă niciodată profit, de la intrarea sa pe piața locală. În 2023, a raportat o cifră de afaceri de 283 de milioane de lei și pierderi de 63 de milioane de lei. Compania mai are un portofoliu de şase perimetre de petrol şi gaze concesionate pe teritoriul României, în vestul țării, la care are calitatea de operator. Acum trei luni, compania a primit licența de furnizare a energiei electrice în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *