Nicușor Dan discută cu băncile despre o finanțare de 500 mil. lei pentru plata datoriilor Termoenergetica

Primarul Capitalei anunță că discută cu băncile pentru a contracta împrumuturi cu care să acopere datoria Termoenergetica, după ce Guvernul a crescut capacitatea orașului de a se împrumuta.

Iată ce a scris primarul Capitalei pe facebook

“Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții băncilor cu care am discutat posibilitatea de a contracta un credit de 500 de milioane de lei pentru a putea achita datoria către Termoenergetica reprezentată de diferențele între prețul real și tariful stabilit de ANRE.

Guvernul a creat, săptămâna trecută, cadrul legal pentru ca Primăria Capitalei să se poată împrumuta până la finalul anului în limita sumei menționate.

Deși termenul este extrem de strâns, iar suma este destul de mare, sunt optimist că vom găsi soluții în piață pentru a împrumuta acești bani atât de necesari pentru a trece cu bine de această iarnă”.

Nicușor Dan a cerut bani de la Guvern pentru că nu poate plăti toate datoriile. El a reiterat că Municipalitatea a plătit în perioada 2011-2020 aproximativ 700 de milioane de lei pe an pentru termoficare, dar că în 2021 suma a crescut la 950 de milioane de lei, iar în 2022 Primăria trebuie să achite 1,5 miliarde de lei. „Problema e că e o diferenţă între tariful real şi tariful stabilit de ANRE (…) şi aceste diferenţe sunt cam de 120 de milioane în 2020; 240 de milioane în 2021; 300 de milioane în 2022, care ne duc undeva la 600 de milioane de lei. Aceste diferenţe se duc şi într-o datorie a Termoenergeticii către Elcen şi într-o datorie a Elcen mai departe către Romgaz”, a spus primarul.

Guvernul nu i-a dat banii dar, în final, a fost de acord cu creșterea gradului de îndatorare a orașului, pentru ca Municipalitatea să poată să se finanțeze.

„Salut decizia Guvernului din această seară potrivit căreia se va crea cadrul legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat. Decizia este absolut necesară pentru a putea trece de această iarnă şi pentru a ajunge la zi cu datoriile către Termoenergetica. Am propus de mai bine de un an de zile această soluţie ministrului de Finanţe, însă ea a fost ignorată cu bună ştiinţă la ordinul şefului de partid, Marcel Ciolacu. Mă bucur că premierul Nicolae Ciucă a luat o decizie echilibrată, în favoarea bucureştenilor” a spus Dan, după decizia Guvernului

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *