Niculae face o termocentrală gigantică la Turnu Măgurele

Grupul Interagro, cu activităţi în industria chimică, deţinut de cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae intenţionează să construiască o termocentrală cu o putere instalată de peste 1.300 MW, potrivit unui anunţ postat pe site-ul companiei.

Centrala va avea două grupuri de câte 660 MW, va funcţiona pe cărbune şi gaze, şi va fi amplasată în zona oraşului Turnu Măgurele. “Centrala se va construi pe un amplasament situat în interiorul combinatului de îngrăşăminte chimice Donau Chem, aparţinând Grupului InterAgro. Amplasamentul este situat la cca 550 m de Dunăre, asigurându-se aprovizionarea cu cărbune de import în condiţii avantajoase şi a apei de răcire necesară grupurilor energetice” a anunţat compania. Cu cei 1.320 MW, centrala se apropie, ca putere instalată de centrala nucleară de la Cernavodă.

“Grupurile vor fi executate cu parametrii ultra-supracritici şi cu instalaţii moderne mecanice, electrice şi de automatizare pentru a răspunde exigentelor de mediu europene şi romaneşti, precum şi a celor tehnice, impuse de interconectarea sistemului românesc cu cel european şi de piaţă de energie electrică” mai arată compania.

Centrala termoelectrică va funcţiona cu huilă din import şi cu suport de gaz metan, cu parametri ultra-supracritici (USC), cu randament brut de 49% şi randament net de 45,7% şi va dispune de  instalaţii de reţinere a emisiilor (SOx, NOx, pulberi). Pe amplasamentul centralei este prevăzut şi un teren pentru viitoarea staţie de captare CO2.

Grupurile energetice se vor conecta la sistemul energetic naţional printr-o staţie şi o linie de 400 kV noi şi staţia şi liniile de 220 kV existente. Soluţia de racordare este avizata de Transelectrica. Durata de viaţă prevăzută a grupurilor este de 30 de ani, peste 200.000 de ore de funcţionare.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *