Nicolescu, Deloitte: Trebuie să creștem la maximum producția de gaze, nu s-o afectăm prin taxe și reglementări

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și lider al industriei gazelor naturale, petrolului și produselor chimice pentru Europa Centrală la Deloitte spune că România trebuie să crească la maximum producția de gaze naturale, în contextul neliniștilor legate de sistarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina.

Iată integral, declarația lui Răzvan Nicolescu, de pe contul său de facebook:

“În cei 20 de ani de activitate in domeniul energetic am vazut multe. Cu toate acestea, in ultimul timp, autoritatile din tara noastra ma surprind tot mai des.

  1. Despre posibile tensiuni intre Ucraina si Rusia in domeniul aprovizionarii cu gaz natural se stie de vreo trei ani.
  2. In acest context Romania ar fi trebuit sa isi creasca la maxim productia, nu sa si-o afecteze prin masuri fiscale si de reglementare.
  3. ANRE ar fi trebuit sa stabileasca o obligatie de stocare egala cu capacitatea de stocare a Romaniei, peste 3 miliarde m3.
  4. In ceea ce priveste planurile de actiune in cazul unei crize, ele sunt responsabilitatea Guvernului Romaniei. Asa prevede legea nationala si cea europeana.
  5. Tot conform legii, ANRE trebuie sa faca piata sa functioneze corect, intr-o maniera independenta.
  6. Autoritatile din Romania trebuie sa coopereze corect institutional.

In incheiere nu imi ramane decat sa sper ca vom avea o iarna blanda!

Inteleg ca, totusi, documentul preluat de presa a fost publicat din greseala si nu era in forma sa finala”

Declarațiile lui Nicolescu survin în condițiile în care ANRE a admis că există riscul ca, în această iarnă, unor consumatori să le fie sistată aprovizionarea cu gaze, dacă tranzitul de gaze rusești prin Ucraina se va sista de la 31 decembrie, situație posibilă în contexul neînțelegerilor dintre Naftogaz și Gazprom.

Detalii, aici:

Alertă: ANRE anunță posibilitatea sistării livrărilor de gaze rusești în această iarnă și impune stocuri suplimentare UPDATED

Pe de altă parte, în contextul ultimelor reglementări, dar și a blocării proiectului Neptun Deep, de extracție a gazelor din Marea Neagră, importurile de gaze ale României au crescut, iar producția internă este în scădere accentuată.

1 Comment

  1. Dle ministru conditiile sa stam linistiti (asta dupa 45 de ani de munca) sunt : tmperatura sa se mentina intre 5-10 grd C, sa bata vantul, sa fie soare ca vara,sa fie vagoane suficiente pentru transportul carbunelui,sa nu masoare nimeni masurile pentru protectia mediului, sa se dea certificate CO2 pe gratis, sa nu fie avarii in retelele de termoficare, sa plece in concedii conducerea cu carnete de partid si in final sigur sa se inchida pietele energiei si gazelor pana in martie 2020 (si asa sunt de pomana).Cred ca ar trebui sa ma opresc.Situatia va incepe sa se echilibreze daca vom avea un guvern care va avea puterea si dorinta sa reorganizeze sectorul de productie in asa fel ca mixul energetic sa existe in societati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *