Nicolescu, Deloitte: Neutralitatea climatică presupune investiții de 250 de miliarde de euro pe an, în Europa. Trebuie să aducem din ei în economia românească

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și partener Deloitte, spune că ar trebui să fim atenți nu la cele câteva sute de milioane de euro pe care le putem lua pentru reconversia minerilor, ci la cum poate benefecia economia românească de cele 7.000 de miliarde de euro, investiții pe care le presupune neutralitatea climatică a Europei, asumată până în 2050.

“România este printre țările care nu și-a încălcat niciun angajament din punct de vedere a climei. România emite 3,8 tone de CO2 pe cap de locuitor, pe an, media mondială e 4,8, Germania are 10. România își respectă ținta de regenerabile în 2020, Olanda, țara morilor de vânt, nu o va respecta. România contribuie la scăderea mediei internaționale, nu la creșterea ei. UE produce sub 10% din nivelul mondial de emisii. Să presupunem că ajungem la acea neutralitate mâine, nu în 2050, situația încălzirii globale va fi la fel, dacă ceilalți trei mari nu fac nimic”.

Așa și-a început prezentarea pe care a susținut-o la Zf Power Summit Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și partenet Deloitte, expert pe zona de energie și resurse.

El a opinat că investițiile care trebuie făcute în Europa pentru a se atinge obiectivele asumate prin Green Deal sunt enorme 7.000 de miliarde pe baza unui studiu Goldman Sachs, și , iar economia României trebuie să profite.

“Este nevoie de investiții de 7.000 miliarde de euro pentru a se ajunge la toate obiectivele din Green Deal în 2050. 250 de miliarde de euro invesiții anuale. Mă preocupă cât de pregătită este industria din România pentru aceste oportunități. Câte chargere, baterii, mașini electrice sau pe hidrogen producem în România?

Noi vorbim despre câteva sute de miliaone de euro pentru reconversia minereilor (cei 750 de milioane de euro din Fondul de Tranziție Justă – n.red.) . Matematic am ieștit pe locul trei, și ne bucurăm dar acelea sunt niște firimituri, banii mulți sunt aici.

Avem o firmă care produce chargere. Electromagnetica. Cum o ajutăm? Aș face o reglementare să le instalăm doar pe cele produse aici. Sigur, o să vină UE peste doi ani, și o să spună că încalc libera circulație, dar i-am ajutat în acești doi ani. Avem alte exemple, Rombat…știți că avem un institut de cercetare în Oltenia care a făcut trei prototipuri de mașini pe hidrogen. Cum îi ajutăm?

“E nevoie de un plan și de executarea acelui plan, dacă vrem să aducem ceva din acele 7 trilioane de euro în România”, a spus oficialul Deloitte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *