Niciun ofertant nu s-a prezentat la al doilea termen pentru vânzarea Termocentralei Mintia. Procedura se va relua în august

Licitaţia organizată vineri pentru vânzarea Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), nu a avut niciun ofertant, situaţie în care procedura va fi reluată pe 12 august, la acelaşi preţ de 91,23 de milioane de euro, fără TVA, şi condiţii stabilite de adunarea creditorilor CEH.

Primul termen al licitaţiei de vânzare a Termocentralei Mintia a fost stabilit pe 15 iulie, însă atunci nicio firmă nu a fost interesată de ofertă, aşa că procedura a fost reluată pe 29 iulie.

„La licitaţia desfăşurată astăzi nu a participat niciun ofertant. Licitaţia va fi reluată în data de 12 august, în aceleaşi condiţii”, a declarat vineri, pentru Agerpres, administratorul judiciar al CEH, Emil Gros.

Preţul de vânzare al termocentralei a fost stabilit la 91,23 de milioane de euro, fără TVA, acesta urmând să fie păstrat şi la cel de-al treilea termen de licitaţie, stabilit pentru 12 august. În cazul în care activul nu va fi valorificat, condiţiile de preţ şi locaţie şi licitaţie vor fi menţinute şi la următorul termen din 26 august, aprobat de creditorii societăţii.

Procedura de valorificare a acestui activ a fost aprobată de adunarea creditorilor CEH în cadrul şedinţei convocate de administratorul judiciar, SC Expert Insolvenţă SPRL, la data de 20 mai 2022.

Printre condiţiile impuse de Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 MWh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026.

Termocentrala Mintia face parte din CEH şi este compusă din terenuri în suprafaţă de 329,8 ha şi construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Termocentrala a fost oprită în martie 2021 din cauză că nu mai avea cărbune şi personalul a fost disponibilizat.

Cine ar fi putut veni

Un grup de firme din Coreea de Sud, format din firmele AKEDA, Hyundai Power Systems și BKB ar fi intenționat să investească într-o centrală electrică în ciclu combinat și într-un parc fotovoltaic la Mintia, potrivit declarațiilor investitorilor, făcute toamna trecută. Grupul de firme din Coreea de Sud a depus încă de atunci o oefrtă neangajantă pentru a prelua activele termocentralei Minitia, unde dorește să construiască o centrală pe gaze în ciclu combinat de 1.000 MW, proiect pentru care estimează că vor cheltui circa 1,3 miliarde de dolari. Declarația a fost făcută de Siwoo Chung, CEO al BKB, la o întâlnire cu presa. El a mai spus că la Mintia există și premise pentru a se face un parc fotovoltaic de circa 110 MW.

Un alt investitor interesat de preluarea activelor ar fi omul de afaceri român Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere (GSP). Acum un an, Comănescu a spus că GSP Power este interesată de achiziționarea tuturor activelor termocentralei Mintia, unde intenționează să construiască o centrală de producție de energie pe gaze. “Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, a declarat atunci Comănescu.

Istoria termocentralei Mintia

Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar. Puteți citi un text care arată în detaliu de ce a intrat CEH în insolvență aici:

De ce a intrat Complexul Energetic Hunedoara în insolvenţă. Raport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.