Proiectul de parc eolian mare din județul Buzău care, la origine, trebuia să permită un transfer de energie regeberabilă către Olanda, a primit autorizație de înființare de la ANRE, un pas extrem de important și printre ultimii din procesul de autorizare al investiției care are mari șanse să fie și finalizată. Investitorul are și un contract cu gigantul danez Vestas pentru proiectare.
“Autorizaţia de înfiinţare solicitată de societatea First Look Solutions SRL pentru realizarea noii capacităţi energetice Centrala Electrică Eoliană (CEE) Buzău – etapa I”. Aceasta este una dintre deciziile luate de Comitetul de Reglementare al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în ultima sa ședință.
La momentul în care ANRE emite autorizația de înființare, dezvoltatorul proiectului trebuie să facă dovada că are finanțarea pentru construcția capacității energetice deci, cel mai probabil acest proiect va fi unul dintre cele care se va finaliza și va produce energie electrică.
Acest proiect are o istorie destul de interesantă. First Look Solutions SRL a primit de la Transelectrica în iarna lui 2021 un aviz tehnic de racordare (ATR) pentru ceea ce va deveni, dacă se va și realiza, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Este vorba despre un ATR pentru un parc eolian de 441 MW, care urmează să fie amplasat în județul Buzău. Noul parc ar urma să fie racordat la linia de 400 kV Stâlpu- Gura Ialomiței.
Potrivit Termene.ro, First Look Solutions SRL este controlată acum 100% de compania Nero Renewables România SA, care este controlată la rândul ei 75%-25% de o companie din Luxemburg (Danube Wind Holding 1) și de o firmă din Olanda (Nero Renewables NV). În luna martie, au fost luate două decizii importante despre acest proiect.
Prima este că Nero Renewables Ronmânia, controlată de firmele străine, a redevenit acționar unic al First Look Solutions, cumpărând acțiune de la românii care au dezvoltat până acum proiectul, printre care și Emanuel Babici, un industriaș destul de cunoscut, este, printre altele, administrator și acționar la Uzinsider, un conglomerat care deține mai multe vechi uzine românești, ca Promex sau Comelf.
A doua este că Nero a primit de la acționari 2,1 milioane de euro cu care a împrumutat, la rândul ei, First Look Solutions. Banii sunt necesari pentru “finanșarea suplimentară în legătură cu lucărări ulterioare de proiectare” a “proiectului de parc eolian situat în sudul orașului Buzău”. În acest sens, deja este un contract cu firma Vestas CEU România SRL, controlată de gigantul global în domenoiul tehnologiilor eoliene Vestas din Danemarca.
Nero, un proiect vechi
Acum patru ani, în februarie 2018, scriam despre o potențială investiţe în energia regenerabilă, care, dacă ar fi fost realizată, ar fi adus două gigantice parcuri eoliene, cu o putere instalată totală de peste 1.000 MW, de departe cea mai mare instalaţie de acest tip de la noi. Investiția urma să fie derulată de
NERO Renewables: 362 de turbine eoliene, cu o capacitate de circa 1.000 MW, amplasate în două zone din ţară. Primul ar urma să fie în judeţul Buzău, în care ar fi fost vorba despre 120 de turbine, de 4 MW fiecare, iar al doilea, în sudul Dobrogei: 242 de turbine, cu o capacitate de 2 MW fiecare.
Ne-Ro înseamnă de fapt prescurtarea de la Netherlands-Romania, şi era mai mult decât un proiect comercial, iată de ce: dacă investiția se realiza, energia era într-adevăr livrată în rețeaua românească, dar noii MW instalați urma să se calculeze în “contul” Olandei. La acea data, România era clar că își îndeplinea “’ținta” de energie regenerabilă asumată în fața Comisiei Europeană, dar nu și Olanda. Legislaţia comunitară îi permitea însă Olandei să i se „transfere” în contul producţiei sale de energie verde producţia pe care ea o susţine în alt stat al Uniunii Europene, conectat la reţeaua europeană. Lucrurile au avansat atunci, se demarase și procedura de achiziție a turbinelor, dar nu a fost semnat niciodată un acord interstatal între România și Olanda care să permită acel “transfer” pur statistic. Și, mai important, nu a fost atunci solicitat, de către NERO, ATR la Transelectrica. Ei bine, pentru o parte din acel proiect este destinat ATR-ul eliberat de Transelectrica în iarna lui 2021, iar acel proiect se dezvoltă acum
Cum a evoluat proiectul și cum s-a schimbat acționariatul puteți citi la linkul de mai jos, într-un text pe care l-am scris în martie 2022:
Cel mai interesant proiect eolian din România. E mare, valorează jumătate de miliard de euro, a primit aviz în ajunul Crăciunului și în jurul lui sunt nume grele din trecutul recent