Nemţii de la STEAG cumpără de la Muntmark proiectul eolian Crucea Nord din Dobrogea

STEAG AG, unul dintre cei mai mari producători de electricitate dinGermania, cumpără parcul eolian Crucea Nord, din Dobrogea, aflat încă la stadiul de proiect. Vânzătorul este Monsson Group, una dintre companiile-pioner în energia regenerabilă din România.

Monsson Group, dezvoltator privat de parcuri eoliene cu un portofoliu de proiecte cu o capacitate totală de 2.400 MW, anunţă vânzarea proiectului eolian Crucea Nord de 108 MW din judeţul Constanţa către STEAG GmbH, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania.

STEAG va investi în total circa 200 de milioane de euro în acest proiect eolian, care va fi echipat cu  36 de turbine Vestas, cu o putere de 3 MW fiecare. Electricitatea produsă în parcul eolian Crucea Nord  va fi evacuată către o nouă staţie de transformare, situată în apropiere de localitatea Stupina, care se va conecta la reţeaua de înaltă tensiune a Transelectrica. Noua  staţie va simplifica  accesul la reţea şi pentru alte viitoare parcuri eoliene ce vor apărea în această zonă.

“De zece ani, STEAG este activ pe piaţa din  România în calitate de dezvoltator de proiecte şi furnizor de servicii de inginerie. Cu proiectul Crucea Nord, ne extindem «know-how-ul » în industria energiei eoliene,” explică Daniel Vosswinkel, care este, de asemenea, responsabilul STEAG GmbH pentru dezvoltarea proiectelor majore din domeniul regenerabilelor.

Proiectul Crucea Nord urmează să devină operaţional până la finele anului viitor şi să înfiinţeze indirect în jur de 100 de locuri de muncă. Atunci când construcţia noului parc eolian va fi terminată, acesta va produce electricitate curată pentru circa 200.000 de gospodării din România şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 300.000 de tone pe an.

“Monsson Group, în calitatea sa dublă de vânzător şi dezvoltator, este încântat să finalizeze această tranzacţie cu STEAG, al cincilea cel mai mare producător de energie din Germania. Credem că România demonstrează astfel că a devenit o destinaţie atractivă pentru investitori, mai ales în urma punerii recente în aplicare a legislaţiei referitoare la energia regenerabilă, în conformitate cu directivele UE, şi având în vedere resursele sale naturale bogate din acest domeniu ,” a declarat Andrei Muntmark, directorul comercial al Monsson Group.

Proiectul Crucea Nord, situat în zona Dobrogei, la aproximativ 50 de kilometri nord-vest de portul Constanţa, va face parte dintr-un complex eolian mai mare, ce va avea o capacitate totală de cel puţin 600 MW. România s-a angajat ca până în 2020 să producă 38% din electricitate din surse regenerabile de energie, ca o contribuţie la limitarea la nivelul UE a emisiilor de dioxid de carbon.

Grupul STEAG este implicat în generarea de energie de aproape 75 de ani. Capacităţile de producţie ale grupului se bazează pe combustibili fosili şi – de mai bine de un deceniu – pe resurse regenerabile de energie, cum ar fi bioenergia, energia geotermală, energia eoliană şi energia solară. În 2011, STEAG a generat vânzări de 3,1 miliarde de euro şi un EBITDA (profitul înainte de taxe, dobânzi, deprecieri şi amortizări) de 491de milioane de euro, având 5.800 de angajaţi. Fiind unul dintre cei mai mari producători de electricitate din Germania, grupul operează 11centrale electrice şi peste 200 de unităţi de distribuţie a energiei din surse regenerabile, ocupându-se şi de alimentarea cu energie şi căldură, atât pentru clienţii industriali, cât şi pentru alte tipuri de consumatori. Grupul are în prezent o capacitate totală instalată de aproximativ 9.400 MW în întreaga lume, incluzând peste 7.700 MW în Germania şi trei centrale electrice în Columbia, Turcia şi Filipine. Pe baza multor ani de experienţă în generarea de energie, dar şi în cărbune şi în sectorul emisiilor de dioxid de carbon, STEAG oferă un portofoliu variat de produse şi servicii în tranzacţiile cu energie.

Înființat în 1997, Monsson Group s-a orientat spre energiile regenerabile încă din 2004 și a devenit rapid unul dintre cei mai mari dezvoltatori din domeniul eolian din România, ajungând să dețină în prezent un portofoliu de peste 2,4 GW, din care proiecte însumând mai mult de 850 MW au fost deja vândute către companii precum CEZ, OMV Petrom,  ButanGas sau STEAG. Monsson Group a dezvoltat și a vândut cu succes către CEZ cea mai mare fermă eoliană de pe uscat din Europa, Fântânele – Cogealac de 600 MW, din care 400 MW sunt deja în operare, proiectul urmând să fie finalizat în 2012. Cu peste 150 de angajați specializați, Monsson oferă servicii complexe pentru parcurile eoliene, de la dezvoltare și până la construcție și operare comercială. Monsson Group acționează ca trader de electricitate, atât pe piața din România, cât și pe cea din Ungaria și intenționează să-și crească, în următorii trei ani, producția proprie de energie până la 200 MW. Monsson Group este interesat de toate sursele alternative de energie. Firma este deţinută de familia Muntmark.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *