Negocierile între Guvern și kazahi pe tema datoriilor Rompetrol progresează

Discuţiile dintre Rompetrol şi Guvern privind obligaţiunile merg „în direcţia cea bună”, iar disputa se va rezolva, mai devreme sau mai târziu, a declarat directorul financiar al companiei petroliere, Dimitri Grigoriev, citat de Mediafax.

„Progresăm în discuţiile cu Guvernul în direcţia cea bună, am depăşit momentul extremelor şi acum ştim că nu este vorba de o datorie. În acest moment negociem răscumpărarea de la statul român a participaţiei pe care o deţine la Rompetrol”, a afirmat Grigoriev.

În octombrie 2003 Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

La preluarea grupului Rompetrol, în 2007, de la omul de afaceri Dinu Patriciu, compania kazahă de stat KazMunaiGaz a preluat şi obligaţia răscumpărării obligaţiunilor, operaţiune scadentă în septembrie 2010.

KazMunaiGaz a decis, anul trecut, să convertească obligaţiunile în acţiuni, astfel că statul român a reintrat, după zece ani, în acţionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participaţie de 44,69% din capital.

Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august 2010 obligaţiuni în valoare de 71 milioane de dolari de la stat, printr-un credit de la acţionarul majoritar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *