ANRE vrea să impună o reducere a ratei de rentabilitate pentru cei patru distribuitori de energie (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) de 5,66% la investiţiile vechi şi 6,66% la cele noi, în următorii cinci ani, forţând o reducere a tarifului de distribuţie cu 10%, dublă faţă de propunerea companiilor. Rata este de 7,7% acum. Distribuitorii au avertizat că, dacă ANRE îşi va menţine poziţia, consumatorii vor avea în medie o reducere de un leu pe lună la factură, dar investiţiile în reţele vor fi dramatic diminuate, în condiţiile în care se va ajunge la o activitate care va avea, în varianta optimistă, profit zero.
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) vrea să forţeze o reducere abruptă a tarifelor de distribuţie a energiei electrice în următorul cadru de reglementare, şi să taie dramatic din rata de rentabilitate a operatorilor de distribuţie, în condiţiile în care companiile enegetice, care oricum au venit cu propunerea de reducere a tarifelor, atrag atenţia că acest comportament nu le mai asigură niciun fel de profit care să determine acţionarii să mai finanţeze investiţiile în reţelele electrice din România.
Distribuţia de energie electrică este o activitate reglementată de stat şi, acum, ANRE discută cu cei patru distribuitori de energie (Enel, Electrica, CEZ şi E.On) metodologia de stabilire a tarifelor pentru viitoarea perioadă de reglementare: 2019-2023.
În vară, ANRE a lansat un proiect prin care propunea pentru viitoarea perioadă o rată reglementată de rentabilitate (RRR) de doar 5,07%, în scădere cu 34% faţă de nivelul actual de 7,7%. Distribuitorii au spus că acest nivel este prea mic şi nu asigură finanţarea investiţiilor.
Într-o declaraţie de presă ulterioară anunţului ANRE, Frank Hajdjinjak, directorul general al E.On România şi preşedinte al asociaţiei furnizorilor de utilităţi (ACUE), a spus că reducerea la acest nivel nu mai asigură banii pentru investiţiile în reţele şi că procentul de 5,07% va fi negociat de distribuitori cu ANRE.
„Vrem doar să scădem preţul, sau să asigurăm servicii mai bune? Dacă vrem să aducem reţelele din România la nivelul celor din Europa, trebuie să investim. Avem nevoie de stimulente ca să investim. Dacă doar reducem rata de rentabilitate, nu vom mai avea bani să facem investiţiile”, a spus Hajdjinjak.
El a spus că un nivel de 7% ar fi satisfăcător.
Negocierile au debutat săptămânile trecute dar, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, ANRE insistă pe diminuarea profitabilităţii distribuitorilor. La discuţii, firmele au arătat că, datorită investiţiilor făcute în trecut, care au acum efecte în reducerea costurilor de operare, pot susţine o reducere a tarifului de distribuţie cu circa 5% pentru următorii cinci ani. ANRE însă consideră că nu este suficient şi marşează în continuare pe reducerea ratei RRR, chiar dacă la nivele mai reduse. Potrivit surselor noastre, ANRE ar dori să impună o RRR de 5,66% pentru investiţiile actuale din baza de active şi de 6,66% pentru cele care vor fi făcute de acum încolo
Nivelul RRR este un element important al tarifelor de distribuţie, dar nu este singurul. ANRE mai solicită şi o reducere a cheltuielilor operaţionale până la cel mai mic nivel din perioada 2013-2018, dar şi o reducere a consumului propriu tehnologic (CPT) cu 25% până în 2023. În plus, a stabilit şi că distribuitorii de energie sunt obligaţi să cumpere acea energie din piaţă la un preţ mult mai mic, cel la care cumpără Transelectrica pentru propriul CPT.
Reprezentanţii distribuitorilor au spus că, în cel mai optimis scenariu legat de acestea din urmă, aceste rate de RRR de 5,66% şi de 6,66% nu le vor mai aduce niciun fel de profit din activitatea de distribuţie în România. Ei au calculat că, dacă se aplica acest RRR, tariful de distribuţie va fi redus cu circa 10% în următorii cinci ani, dar efectul va fi tăierea finanţarilor de la acţionari, în condiţiile în care banii investiţi nu vor mai aduce profit. Iar efectul în factură ar fi o ieftinire, în medie, de un leu pe lună.
Distribuitorii au mai atras atenţia ANRE că tarifele de distribuţie au scăzut în perioada 2014-2017 (pentru joasă tensiune cu 6,45%) ele fiind în concordanţă cu cele din Europa de Est, dar investiţiile făcute au condus la scăderea duratei întreruperilor, cu procente cuprinse între 5% şi 15%, funcţie de operatorul de distribuţie, şi a scăderii frecvenţei întreruperilor, cu procente cuprinse între 4 si 12%.
Ei au atenţioant că, dacă ANRE va impune aceste scăderi, aproape jumătate din investiţiile prognozate nu vor mai fi făcute, banii urmând să fie alocaţi doar pentru siguranţa reţelelor.
E nevoie de încă zece miliarde de euro în reţele
Rețelele de distribuție energie electrică și de gaze naturale au nevoie de investiții de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru înlocuirea infrastructurii cu durata de viață depășită, conform estimărilor membrilor ACUE. „Este necesară continuarea investițiilor în reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea cheltuielilor operaționale și îmbunătățirea indicatorilor de calitate pentru ca performanța rețelelor să atingă nivelul din statele vest-europene, în beneficiul consumatorilor finali”, a arătat organizaţia.
Investițiile totale realizate în ultimii zece ani (2008-2017), în extinderea, reabilitarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție energie electrică sunt de aproximativ 3 miliarde de euro.
În sectorul distribuției de energie, durata medie a întreruperilor s-a redus cu 60%, iar frecvența lor s-a micșorat cu 50% în 2016 față de 2008, spun distribuitorii.