Nebunie pe piaţa de energie: preţul a atins pragul de 500 de lei/MWh, nou record al anului

Presiunea pe preţul spot al energiei electrice continuă şi preţul ajunge la cele mai mari niveluri din acest an.

Preţul energiei electrice pe piaţa spot de la Bucureşti pentru ziua de 17 septembrie a explodat din nou, şi a depăşit pragul de 100 de euro/MWh-500 de lei la ora 20.00, adică 103 euro/MWh.

Preţul mediu al energiei electrice din Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) pentru data de 17 septembrie a fost de 75,53 euro/MWh, cu 0,23% mai mult decât în şedinţa de tranzacţionare precedent, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pieţei (OPOCOM). În orele de vârf însă, , preţul mediu a fost de 87,82 euro/MWh, cu vârful absolut la ora 20.00 când preţul a ajuns la 500 de lei, recordul acestui an. Vîrful anterior a fost de 451 de lei, atins pe 5 septembrie.

Piaţa spot din România este cuplată, prin preţ, cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, ceea ce face ca preţurile de pe aceste pieţe să tindă să apropie. La acea oră, 20.00 preţul pe pieţele din Ungaria, România şi Slovacia era acelaşi: 103,38 de euro.

La acea oră, 20.00, România va importa în data de 15 septembrie energie electrică din Ungaria, circa 530 MWh.

S-a ajuns la această situaţie pentru că în piaţă ar fi un deficit de electricitate, care nu poate acoperi consumul, mai ales în orele de vârf, în condiţiile în care în acest interval de timp România importă aproape în fiecare zi. Preţurile cresc încontinuu de la începutul lunii august, inclusiv pe fondul opririi unor grupuri, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a acuzat recent compania Hidroelectrica, cel mai mare producător din ţară, de abuz de poziţie dominantă, pe motiv că nu ar arunca suficientă energie în PZU, deliberat, şi a folosi energia în piaţa de echilibrare, unde preţurile sunt mai mari. Compania a negat acuzaţiile şi s-a plâns de controale excesive din partea autorităţilor.

Creşterile de preţ pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Tranzacţiile pe PZU reprezintă circa 40% din consumul naţional de electricitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *