Transelectrica a eliberat, la jumătatea lunii iunie, șapte avize tehnice de racordare (ATR) pentru tot atâtea parcuri eoliene care ar urma să fie amplasate în județul Tulcea, una dintre cele mai bune zone din România pentru energia eoliană, dar și cea mai congestionată, potrivit datelor operatorului de transport și sistem.
În total, capacitatea instalată în cele șapte parcuri eoliene noi pentru care Transelectrica a emis ATR doar în luna iunie este de 656 MW, aproape egală cu cea a unui reactor al centralei nucleare de la Cernavodă. Obținerea ATR este doar unul dintre primii pași pe care trebui să îi parcurgă un investitor pentru a pune în funcțiune o capacitate energetică nouă și, la acest moment, nu există garanția că se vor și face toți cei 668 MW care au primi ATR. De asemenea, este posibil ca aceste proiecte să fie destinate vânzării căre alți invetitori.
Investitorii și proiectele
Spark Wind Energy SRL a primit ATR pentru un parc eolian de 76 MW – Centrala Electrică Eoliană Casimcea 1.
Eolian Areea SRL a primit ATR pentru un proiect de 58,5 MW, tot la Casimcea, CEE Casimcea 3.
Magnum Eolvolt SRL a primit, pentru a dezvolta centrala eoliană Casimcea 4, un proiect de 58,5 MW.
Eolian Efect SRL a primit ATR pentru dezvoltarea centralei eoliene Dealu 2, cu o capacitate de 108,8 MW, cu legătură tot în stația Casimcea.
Harsh Wind SRL a primit ATR pentru un proiect eolian de 140,4 MW, centrala eoliană Topolog Ciucurova
Eolian Express SRL a primit ATR pentru un proiect de 126,9 MW, centrala eoliana Casimcea 2.
Eolian Spark SRL a primit ATR pentru un parc eolian de 86,7 MW, centrala eoliana Dealu 1.
Potrivit datelor Termene.ro citate de Economica.net, toate firmele sunt din Tulcea și au cam aceeași acționari – mai multe persoane fizice române și o companie din București, Naxxar Wind Farm Four, care este la rândul ei controlată de Naxxar Renewable Energy Management Holdings SRL, condusă de un cetățean german, Gerhard Kaiser.
Acționarii români pe care îi găsim în fiecare dintre cele șapte firme firme sunt aceiași, oameni de afaceri pe plan local, după cum am aflat din relatările din presa locală, fiecare dintre ei având participații minoritare la fiecare companie: Camburi Constantin, Bela Constantin, Tudor Ștefan, Rida Mihai, Pavel Ioan Radu, Pufleni Dumitru Alexandru, Pufleni Donchi.
Toate parcurile eoliene se vor conecta la o stație nouă de 400/110 kV, Casimcea, care urmează să fie construită de Transelecrica, “racordată în sistem de intrare-ieșire în LEA 400 kV Tariverde-Tulcea Vest și LEA 400 kV Isaccea-Stupina”.
ATR sunt valabile un an de zile iar Transelectrica, contrar obiceiului, OTS nu a publicat și data estimată de punere în funcțiune a acestor proiecte.
Acum trei luni, Bogdan Toncescu, membru în Directoratul Transelectrica declara că “pentru avizele tehnice de racordare emise sunt în jur de 7.000 de MW, dintre care 4.000 de MW la Transelectrica. În cazul studiilor de soluție, implicit al proiectelor pentru care urmează să fie emise avize tehnice de racordare, există încă 6.000 de MW. Astfel, în prezent, prin contractele de racordare, avize și studiile de soluție se discută de aproximativ 16.000 de MW”.
“Abordarea investițională a Transelectrica se concentrează pe două zone – Dobrogea și Banat, iar în momentul de față avem în vedere proiecte care vizează, în special, creșterea capacității de producere a energiei regenerabile ce poate fi integrată în Dobrogea și Banat. Astfel, prin finalizarea treptată a investițiilor, până în anul 2025, pe Dobrogea, capacitatea va crește cu 2000 de MW, iar pe Banat cu cel puțin 500 de MW, iar până în anul 2030, aceste capacități se vor dubla”, a spus Toncescu, la Romanian Solar Summit 2023, eveniment care a avut loc la jumătatea lunii mai,
Citește și: