Nebunia continuă: preţul spot al energiei electrice, la un nou maxim al anului: 117 euro/MWh

Preţul energiei livrate în această seară pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) la ora 20.00 a fost de 546 de lei, un nou record al acestui an. În orele de vârf, România importă energie.

Preţul mediu pentru toate intervalele orare de azi, de pe PZU, a fost de 325 lei/MWh, în timp ce preţul pentru perioada de vârf a fost de 387 de lei. Variaţia faţă de ziua precedentă este substanţială, în data de 26 septembrie preţurile medii fiind de 225, respectiv 218 lei.

Azi, la ora 20.00, preţul a atins 546 de lei, adică 117 euro/MWh, cel mai mare din acest an. Ieri, cel mai are preţ a fost înregistrat la aceeaşi oră, respectiv 498 de lei. La acel moment, ca de altfel şi azi dimineaţă, România importa energie electrică.

Piaţa spot din România este cuplată, prin preţ, cu pieţele din Ungaria, Slovacia şi Cehia, ceea ce face ca preţurile de pe aceste pieţe să tindă să apropie. Totuşi, la acea oră, 20.00, azi, preţul pe pieţele din Ungaria, România era acelaşi, 117 euro, în timp ce în Slovacia era 111, iar în Cehia de 76 de euro

Dincolo de posibilia explicaţie a temperaturilor mai scăzute, care a dus la creşterea consumului, şi de producţia mai mică de energie a centralelor eoliene, una dintre cauuzele deficitului de energie pare a fi şi indisponibilizarea unor grupuri. Astfel,  doar din data de 24 septembrie până azi au intrat în oprire planificată grupuri cu o putere de peste 1.300 MW, de la centralele mari ale Complexului Energetic Oltenia şi ale Hidroelectrica.

Creşterile de preţ pe piaţa spot influenţează facturile consumatorilor finali, dar nu în aceeaşi măsură. Energia pentru consumatorii finali este cumpărată mai ales prin contracte bilaterale, iar achiziţiile de pe PZU vin doar să acopere ce nu au contractat furnizorii pe termen lung pentru consumatorii lor. Tranzacţiile pe PZU reprezintă circa 40% din consumul naţional de electricitate.

Oficialii ANRE au dat asigurări că facturile clienţilor alimentaţi în regim de serviciu universal nu vor creşte în această iarnă, în ciuda creşterii cotaţiilor de pe PZU.

“Cel puţin pentru consumatorii casnici alimentaţi în regim de serviciu universal, preţul final trebuie menţinut, potrivit metodologiei, timp de un an, până la 1 iulie 2019. Preţul ar putea fi modificat, evident în sus, doar dacă apar nişte condiţii excepţionale. Deocamdată nu se justifică o majorare. Chiar dacă acum preţul în Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este mare, media pe PZU nu este suficient de mare faţă de ce am luat în calcul” a declarat Claudiu Dumbrăveanu, director în Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), săptămâna trecută, după ce preţul maxim de PZU sărise de 500 de lei/MWh.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) a spus tot atunci,că ar exista totuşi un impact în factură, pe preţurile de acum, fără să spună în mod explicit că preţurile pentru consumatorii casnici ar trebui să crească.

„Este o creştere de preţ, dar costul energiei reprezintă circa 30-35% din factură. Studiind media pe toate contractele de până acum, s-ar justifica o creştere de 3% la consumatorul final”, a spus Lungu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *