„Ne dorim trei linii electrice de interconexiune robustă cu România” – ministrul moldovean al Energiei. Stadiul proiectelor

Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău, a afirmat că țara sa își dorește trei linii solide de interconexiune a rețelelelor energetice între România și Republica Moldova, Simpozionul Român al Energiei SIREN 2023, care are loc în aceste zile la București.

“Ne dorim să avem în final trei conexiuni robuste între Republica Moldova și România, care să ne perimită sa facem sincronizarea permanentă, și să participăm la ENTSO-E  (rețeaua europenană a operatorilor de  transport – n.red.) dacă în Ucraina lucrurile rămân incerte”, a spus Parlicov.

El a spus că, în privința interconexiunii din zona Suceava-Bălți, un proiect derulat și de Transelectrica pe partea româească, lururile au avansat – “deja am alocat bani pe partea din stânga Prutului la interconexinea din Suceava”. Tot referitor la acest prooect, secretarul de stat în Ministerul Energiei de la București, Dan Drăgan, a afirmat că “speră” ca secorul românesc al liniei Suceava-Bălți să primească acodul Comitetului de Invetiții al Fondului Modernizare la următoarea sesiune de aprobare de proiecte finanțate din această sursă – Transelectrica are și acest proiect pe o listă cu incestiții de încă 150 de milioane de euro ar urma să primească finanțare din Fondul de Modernozare.

Referitor la interconexiunea din sud, ministrul Parlicov a spus că deja este în construție linia Vulcănești-Chișinău (conexiunea cu România este prin Isaccea-Vulcănești). Ideea este ca energia transportată din România să poate ajungă în principalul centru de consum, zona Chișinăului, fără să mai treacă prin Transnistria, așa cum se întâmpla acum, când linia ocolșește de fapt pe la centrala pe gaze de la Cuciuragni deținută de grupul rus Inter RAO, care era, tradițional, princialul furnizor de energie al Republicii Moldova.

Ministrul Parlicov a mai vorbit și despre dorința autorităților de la Chișinău de a avea o a treia interconexiune majoră cu sistemul românesc. “Deja s-au alocat bani pentru încă o interconexiune, în zona de centru, noi ne dorim în zona Strășeni-Iași dar înțelegem că ese o problemă cu puterea din sistemul românesc în acea zonă, se examinează și alte opțiuni”.

Paricov a dorit să mulțumească „întregului popor român” pentru ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit din România în unele momente din anii 2021 și 2022 când țara a rămas practic fără energie electrică și gaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *