Ne-au tăiat rușii gazul? Importurile de gaze ale României au scăzut azi până aproape de zero. UPDATE: Situația se ameliorează

În rețeaua românească intră azi o cantitate infimă de gaze din import, situație care este o premieră a ultimelor luni, în condițiile în care livrările de gaze rusești pe ruta sudică, inclusiv spre și prin România, nu au înregistrat sincope. Până azi.

UPDATE 1: Creștere ușoară a fluxurilor de import, prin Giurgiu. Detalii la finalul textului

UPDATE 2: Nouă creștere a importurilor, Detalii la finalul textului

Știrea inițială:

Datele operatorului rețelei naționale de transport a gazelor Transgaz arată, pentru azi, o reducere masivă a importurilor de gaze, care au scăzut aproape de zero.

Astfel, prin singurul punct fizic prin care intră gaze în România, cel de la Kardam-Negru Vodă, azi intră în România gaze din rețeaua bulgară într-un volum de doar 4,8 milioane de metri cubi. Însă, din rețeaua noastră ies în rețeaua ungară, pe la Arad-Csanadpalota, 4,5 milioane de metri cubi de gaze. Așadar, importurile fizice de gaze ale României sunt azi de doar 300.000 de metri cubi, o cantitate infimă în raport cu cea obișnuită.

În condițiile în care transportul de gaze rusești spre Europa prin nordul continentului, prin conducta Nord Stream, este perturbat de câteva luni, ruta sudică, prin gazoductul Turk Stream, prin care gazele rusești sunt transportate în Europa prin Turcia, Bulgaria și mai apoi România și Serbia a funcționat până acum, fără probleme.

În România intrau în mod uzual undeva la 8-9 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din care ieșeau spre rețeaua ungară 4,5-4,6 milioane de metri cubi, așadar rămâneau în țară 4-4,5 milioane de metri cubi de gaze de import, aproape exclusiv rusești, pentru piața noastră. Azi, fluxurile de gaze prin rețeaua românească spre Ungaria – cu care Gazprom are contracte ferme –  sunt la același volum, dar cele destinate pieței românești au scăzut spre zero.

Explicațiile pentru reducerea bruscă a fluxului de gaze rusești pot fi mai multe, de la o posibilă indisponibilitate tehnică a rețelei bulgare, prin care să nu se mai poată tranzita temporar toată cantitatea, până la, situația cea mai neplăcută pentru România, oprirea furnizării comerciale a gazelor rusești pentru consumatorii români de către firma/firmele care aduc gazele rusești pe piața noastră.

În momentul de față situația nu este dramatică pentru România, pentru că avem un consum redus, mult sub producție, și se înmagazinează gaze pentru sezonul rece. Dacă însă problema persistă și nu vom mai avea acces la gaze rusești de import (sau import din alte surse), situația se va complica din două motive. Primul este reducerea volumului de gaze înmagazinate.Al doilea: chiar și în situația în care depozitele se umplu, iarna România tot are nevoie de import curent de gaze, mai ales în condițiile unor temperaturi scăzute, și dacă importul este oprit, se poate ajunge la o raționalizare a consumului.

UPDATE 12.00:  Creștere ușoară a fluxurilor de import, prin Giurgiu

Datele Transgaz de la ora 11 arată o creștere ușoară a fluxurilor de import, din rețeaua bulgară, prin punctul de interconexiune Ruse-Giurgiu, prin care dimineață nu curgea nicio moleculă de gaz. Timp de 11 ore, intră în rețeaua românească în total 500.000 de metri cubi de gaze azi, potrivit datelor operatorului. Alături de cei 300.000 care se importă pentru consumul pieței noastre prin Negru-Vodă, tot este foarte puțin față de nivelul uzual.

Ca atare, și cantitatea de gaze înmagazinate pentru iarnă este mai scăzută azi – se introduc în depozite doar 11 milioane de metri cubi de gaze, față de volumele obișnuite din ultime zile, 16-17 milioane de metri cubi.

UPDATE 16.00: Creștere ușoară a importurilor, scădere a exporturilor către Ungaria

Datele Transgaz la ora 15.00 arată o îmbunătățire a situației, în condițiile în care a crescut importul prin punctul Negru Vodă la 5,6 milioane de metri cubi (dimineață erau 4,8) și a scăzut ușor exportul spre rețeaua ungară, de la 4,5 milioane, cât arătau datele dimineață, la 4,2 milioane de metri cubi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *