Ne-a trecut glonțul pe lângă ureche? România a ajuns azi la un import record de energie electrică, foarte aproape de limită, când s-a deconectat Unitatea 2 de la Cernavodă

România a importat, joi, la o putere instantanee de 2.600 de MW, reprezentând un record istoric, pe fondul deconectării automate a unui reactor nuclear de la Cernavodă, potrivit unei analize a Agerpres pe baza datelor Transelectrica. Limita maximă de import este de 3.000 MW.

Azi dimineață, la puțin timp după ce Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a deconectat de la sistem, importul instantaneu de energie electrică a ajuns la 2.617 MW. În țară se mai producea, la ora 09.47, la o putere instantanee de doar 5.300 MW.

Evident, în aceste condiții se pune întrebarea: cât de aproape am fost de limită? Ne ajută un raport al Transelectrica, cel emis după primele șase luni ale anului. Cităm din el:

“Transelectrica își crește semnificativ capacitatea transfrontalieră începând cu 1 ianuarie 2021.

CNTEE Transelectrica SA, în calitate de Operator de Transport și Sistem, asigură începând cu 1 ianuarie 2021 o capacitate transfrontalieră semnificativă cu țările cu care funcționează interconectat – Bulgaria, Ungaria, Serbia și Ucraina – de 2.800 MW la export din România și de 3.000 MW la import în România.

Prin amplul program investițional în care s-a angajat Compania, în următorii cinci ani, această capacitate transfrontalieră se va dubla, ceea ce va permite dezvoltarea piețelor de energie electrică cuplate la nivel european, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Uniunii Europene, „Piața internă de energie electrică” și „Energie curată pentru toți europenii”.

La începutul anului 2020, capacitatea transfrontalieră asigurată de România se situa în jurul valorii de 2200 MW export/import”.

Așadar, potrivit datelor Transelectrica cel puțin, mai exista disponibilitate pe liniile de interconexiune de doar circa 400 MW până la atingerea limitei maxine de import – 3.000 MW. Asta înseamnă că, dacă ar fi apărut o nouă avarie la un grup important, de exemplu la centrala pe gaze a Petrom de la Brazi, sau chiar la a doua unitate de la Cernavodă, probabil ar fi urmat să apară limitări ale consumului de electricitate pentru a se evita un colaps al rețelei.

Grupurile de la Cernavodă, cu o putere de 700 MW, sunt cele mai mari unități de generare din România.

La situația de azi s-a ajuns și pentru că, la acel moment, erau mai multe grupuri oprite, pe lângă cel de la Cernavodă, accidental sau planificat. Vorbim despre două grupuri de la Termocentrala Turceni, un grup de la Rovinari, unul de la Porțile de Fier, unul de la termocentrala Paroșeni, unul de la centrala veche de la Iernut, și câte unul de la centrale electrice de termoficare din Bucrești, Sud și Vest.

3 Comments

  1. Poate ar trebui pastrate din termocentrale, macar pana se mareste capacitatea de import…..Daca era iarna si lacurile erau inghetate si nu mergea hidro?

    1. neah, prostii. Si cu gazele cu efect de sera ce facem? Adica in 130 de ani de civilizatie a crescut temperatura la nivel global cu 1,1 grade. Esti nebun!!! Inca 2 pana la maxim 4 grade pana in 2100 va fi… mai cald in lume

  2. Pe bune, chiar asa vezi tu situatia? noi calculam sisteme care vor functiona peste miliarde de ani, vorbim de 10*20.
    Ce spui tu aici este o aberatie, nu se va intampla nimic in urmatorii 30 de ani. Va mai trece mult timp pana cand incalzirea globala va fi cu adevarat globala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *