Nagy-Bege, ANRE, despre liberalizarea pieței gazelor: “Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor de la 1 iulie

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei, a declarat că nu se așteaptă la scăderi mari de prețuri pentru consumatorii casnici începând cu 1 iulie, momentul liberalizării, chiar în condițiile ieftinirii gazului, dar lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

”Într-o primă fază, la majoritatea furnizorilor, preţurile nu vor creşte. Nu mă aştept la o scădere senzaţională a preţurilor de la 1 iulie, dar sper ca în câteva luni, poate în cursul anului 2021 deja să fie o concurenţă mai intensă în domeniul gazelor şi pentru consumatorii casnici”, a spus Nagy-Bege, în cadrul videoconferinţei “Energie la tine acasă”, organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox

Ar fi două motive care ar sta în calea unei scăderi accentuate a prețurilor: problemele furnizorilor în contextul pandemiei, dar și faptul că trebuie consumate gazele din depozite, care au un preț mai mare, pentru că ele conțin și tariful de înmagazinare.

Iată ce a spus oficialul ANRE:

“Prețurile sunt pe un trend de scădere. Din păcate, liberalizarea se suparapune cu criza provocată de pandemie, s-a redus consumul, o categorie de clienți a fost exonerată de la plata facturilor. Furnizorii au avut de suferit la încasări, constat o reducere a capacității acestora de a concura pe o piață liberalizată”.

“Există un volum foarte mare de gaze înmagazinate, de peste 2 miliarde mc care, la preț de 68 lei/MWh stabilit prin OUG,  la care se adaugă și tarif de înmagazinare, o să ajungă  la 90 de lei/MWh. România nu-și permite să nu consume gazele înmagazinate. Acesta este motivul pentru care nu mă aștept să se reflecte prețurile de pe piețele centralizate în ofertele furnizorilor”.

Totuși, el a spus că cei doi mari furnizori (E.On și Engie n.red.) vor fi presați să ducă prețurile în jos, în condițiile în care prețurile gazelor sunt jos, inclusiv prin mecanismul de ofertare de gaze la au fost obligați producătorii, dar și din cauza concurenței celorlalte companii energetice mari.

“Din punct de vedere a consumatorului casnic este un moment prielnic pentru liberalizare. Nu am mai avut un preț așa mic. Liberalizarea se face în primul rând pentru interesul consumatorilor casnici. Trebuie însă ca ceilalți actori ai pieței să aibă la dispoziție mecanisme corecte de piață pentru a concura între ei în beneficiul consumatorilor (…). Mă aștept însă să apară concurență pentru cei doi mari furnizori, să intre în segmentul furnizării de gaze companiile de utilități care au experiență în domeniul furnizării de energie electrică – Enel, CEZ, Electrica, să apară  oferte din partea acestora, să fie concurenți pentru E.ON și Engie. Inevitabil, consumatorii casnici vor beneficia de o evoluție favorabilă a prețului gazelor dată fiind concurența pe piață”, a spis oficialul ANRE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *