Nabucco şi TANAP ar putea fuziona

Acţionarii proiectului Nabucco discută despre o posibilă fuziune între gazoductul susţinut de Uniunea Europeană şi conducta TANAP, care este sprijinită de Turcia.

Consorţiul Nabucco a confirmat că are loc o întâlnire a acţionarilor la Viena, dar nu a dat detalii despre posibila fuziune a celor două proiecte. Oficialii consorţiului au spus doar că proiectul nu a fost modificat din punct de vedere conceptual.

Gazoductul Nabucco este principala componentă a aşa-numitului Coridor Sudic şi este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Construcţia gazoductului Nabucco,  ce va avea o capacitate maximă de 31 de miliarde de metri cubi este programată pentru 2013, iar primele livrări pentru 2017. Gazul din zona caspică ar urma să ajungă la Baumgarten, în Austria, tranzitând toate statele membre ale consorţiului, exceptând, evident, Germania.

Turcia pare a nu mai susţine însă în totalitate proiectul, atât din motive politice (diferendul cu Franţa pe tema genocidului armean), cât şi economice. Istanbulul pare a prefera proiectul TANAP (Trans Anatolian Pipeline) prin care gazele din Azerbaijan să ajungă pe piaţa europeană. Acest proiect, pe marginea căruia Turcia şi Azerbaijanul au bătut deja palma, presupune construcţia unei conducte de la graniţa dintre cele două state până la frontiera turco-bulgară. Capacitatea de transport ar fi de 16 miliarde de metri cubi anual, 6 pentru Turcia şi restul de 10 pentru Europa.

Azerbaijanul dezvoltă unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din zona Caspică, Shah Deniz, cu rezerve de 1.200 de miliarde de metri cubi, dar azerii n-au decis încă ce proiect vor alege pentru ca gazul să ajungă în Europa. Traseul ales ar putea fi anunţat la sfârşitul lunii martie.

Turcii spun că TANAP este mai ieftin decât Nabucco. Dacă în primul caz costul estimat al proiectului este de 5 miliarde de dolari, costurile Nabucco ar putea ajunge la 12 miliarde, potrivit Reuters, deşi estimările consorţiului rămân la 7,9 miliarde de euro. Evident, TANAP ar dubla Nabucco pe teritoriul Turciei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *