Nabucco primește încă o lovitură: Turcia își dă un prim acord pentru South Stream

Turcia, țară implicată în proiectul Nabucco, va permite gigntului rus Gazprom să deruleze prospecțiuni în Marea Neagră pentru proiectul gazoductului South Stream, prin care gazul rusesc ar urma să ajungă în Europa.

 

Declarația a fost făcută de Pavel Oderov, director pentru relații economice externe al Gazprom, și a fost preluată de Ria Novosti. “Vom începe lucrările în mai” a spus Oderov.

Prospecțiunile offshore sunt parte a procedurilor de obținere a acordului Turciei pentru South Stream, a spus Oderov.

Gazprom lucrează la detaliile tehnice și economice ale proiectului și intenționează să anunțe în vară investițiile în proiect, moment în care traseul gazoductului, sprijinit de Gazprom. Wintershall (Germania) și ENI (Italia), va fi definitivat.

Turcia, un actor cheie în proiectul rival al Gazprom, Nabucco, sprijinit de Comisia Europeană. a avut mai multe discuții cu Rusia referitoare la gazul pe care îl cumpără pentru consumul propriu. Turcia nu părea a agrea proiectul rus, a cărei porțiune subacvatică traversează și apele sale teritoriale.

Pentru proiectul său estimat să coste 21,5 miliarde de dolari, Gazprom are trei opțiuni: prin Bulgaria, Serbia și Ungaria spre Austria, prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia , Austria spre Italia și prin Bulgaria și Grecia spre sudul Italiei.

Recent, premierul rus Vladimir Putin a declarat că, în cazul în care Turcia va refuza să-și dea acordul, Gazprom ia în considerare posibilitatea de lichefia gazul în partea estică a Mării Negre, urmînd să-l regazifice pe litoralul vestic pentru a-l transporta apoi prin conductă spre Europa Occidentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *