Multe centrale termoelectrice nu se vor mai califica să primească bonus de cogenerare. Presiune pe Elcen

Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus că din primăvara viitoare va exista o nouă schemă-bonus pentru cogenerarea de înaltă eficiență, care o va înlocui pe cea actuală, dar “mare parte” dintre cei care primesc acum acest sprijin nu se vor mai califica la el, în noua schemă

Iată ce a spus secretarul de stat la o conferință organizată de publicația Energynomics, pe această temă

“De la 1 martie anul viitor va fi o nouă schemă de cogenerare, dar condițiile de calificare vor fi mult mai restrictive iar o mare parte dintre actualii beneficiari ai schemei de cogenerare nu se vor mai califica. Tehnologiile multor unități care acum beneficiază de bonus sunt depășite, sunt perimate, sunt la nivelul anului 1970. Practic va fi o nouă scheme de finanțare pentru sprijinirea cogenerării, dar condițiile vor fi greu de îndeplinit (de către beneficiarii actuali – n.red.) sau mai ușor de îndeplinit în cazul în care vor intra noi investiții cu tehnologii care sunt de viitor”.

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Circa 40 de centrale, selectate de către Autoritatea de Reglementare, beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare. Sumele se distribuie prin Transelectrica.

Valoarea contribuţiei pentru cogenerare aplicată începând cu 1 ianuarie 2021 este de 17,12 lei/MWh.

Această schemă, de fapt un ajutor de stat, a fost introdusă în 2010, cu acordul Comisiei Europene, și este valabilă 11 ani, până la sfârșitul anului 2021. Așadar, schema expiră la finalul acestui an, lucru de care Guvernul României este conștient și, ca atare, a trimis Bruxelles-ului o propunere de prelungire/modificare a acestei scheme, pe baza unui studiu făcut de PriceWaterhouseCoopers.

Citește și:

Încep lucrările pe cinci segmente ale reţelei de termoficare a Capitalei, Primăria preia Elcen vara aceasta. Anunțuri ale primarului Nicușor Dan

Dacă ce spune Havrileț va deveni realitate, o problemă ar putea avea și Electrocentrale București, producător de energie electrică și termică pentru Capitală.

“Este de remarcat că valoarea bonusului de cogenerare are o pondee importantă în cifra de afaceri a producătorilor. Încetarea acestei scheme de sprijin poate conduce fie la scăderea rentabilității activității producătorilor, fie la o creștere a tarifelor la energia termică, peste nivelul de suportabilitate al populației”, se arată chiar în planul de reorganizare a Elcen, societate care este încă în insolvență. Toate cele patru CET-uri ale Elcen beneficiază de acest bonus.

1 Comment

  1. Schema de bonus actuala a inceput la 1 aprilie 2011 si se incheie la 31decembrie 2023. Producatorii au dreptul sa primeasca bonusul timp de maxim 11 ani, de la data accesarii, fara sa depaseasca 31 decembrie 2023 si nu sunt „selectati” de ANRE,…se califica daca indeplinesc conditiile impuse prin Regulamentul de calificare. Necesitatea schemei de bonus nu are legatura cu pretul energiei termice ci cu faptul ca in „piata libera” de energie ELECTRICA sunt puse sa „concureze” tehnologii de producere la gramada, fara a se tine cont de costul de producere atat de diferit ( energia hidro cu energia pe hidrocarburi, etc.)…dupa ce „vindem” si apele tarii, probabil ca vor deveni competitive si acestea intre ele🥲

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *