Mult aşteptata lege a redevenţelor nu va mai exista. Taxele pentru petrol şi gaze vor fi cuprinse într-o nouă lege a petrolului

România nu va mai avea o lege unitară a redevenţelor, aşa cum se aştepta, iar redevenţele pentru fiecare domeniu vor intra în legislaţia specifică a fiecărui domeniu. Declaraţia a fost făcută de ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă. ANRM confirmă situaţia şi anunţă că redevenţele pentru petrol şi gaze vor fi cuprinse în noua lege a petrolului.

„Pe 18 martie cele trei legi, a Apelor, a Minelor şi a Redevenţelor, au fost preluate de la Ministerul Economiei la Secretariatul General al Guvernului. Echipa de la Minister s-a ocupat în continuare alături de cei de la Secretariatul General de finalizarea textelor legislative. În prezent, Legea Minelor şi Legea Apelor Minerale, precum şi normele de aplicare pentru aceste legi, sunt elaborate şi se află la SGG. În ceea ce priveşte redevenţele, s-a ajuns la concluzia că soluţia optimă de reglementare este introducerea acestora în legislaţia specifică a fiecărui domeniu. În perioada imediat următoare, legile menţionate vor intra în procesul de transparenţă decizională”, a declarat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, în conferinţă de presă, citat de Agerpres.

De la Ministerul Economiei se tot aştepta proiectul noii legi a redevenţelor, care să cuprindă sistemul de taxare pentru toate resursele României, de la ape minerale la petrol şi gaze. Un astfel de proiect a fost elaborat de Ministerul Economiei în 2017, care reglementa sistemul de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere si hidrominerale, dar, ulterior s-a renunţat la el. Acel proiect stabileau niveluri diferite de redevenţă petrolieră pentru perimetrele de pe uscat/offshore.

Citeşte şi:

Cât a încasat statul român redevenţe de la Petrom în 2017

Contactaţi, oficialii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) au confirmat că nu va mai exista o lege unitară a redevenţelor. „Partea de redevenţe care ţine de minerale, solide şi ape e prinsă în proiectul de lege a minelor, finalizat la nivel de ANRM şi SGG. Legea va intra în vigoare la începutul lunii septembrie. Partea de redevenţe petroliere face obiectul discuţiilor pentru modificarea legii petrolului, legea 238/2004, care va intra în grupul de la lucru ANRM-SGG-Ministerul Economiei începând din septembrie”, ne-a declarat Dorin Ursărescu, consilierul preşedintelui ANRM.

Redevenţele pentru petrol şi gaze, adică cele din care statul român încasează majoritatea sumelor, sunt cuprinse acum între 3,5% şi 13,5% (13% pentru gaz) în l pfuncţie de puterea zăcământului, aplicabil în cazul petrolului, la preţul realizat, iar în cazul gazelor, la preţul mediu spot de la Central European Gas Hub din Austria.
Cei mai mari plătitori de redevenţe din România sunt Petrom şi Romgaz.

Citeşte şi:

Gazele din Marea Neagră ar putea genera redevenţe suplimentare de 230 de milioane de euro pe an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *