Moody’s a îmbunătăţit ratingul OMV, care a intrat în categoria „A”

Moody’s Investors Service a revizuit în creştere ratingul acordat pentru datoriile pe termen lung ale grupului austriac OMV AG, de la ‘Baa1’ la ‘A3’, cu perspectivă stabilă, şi calificativul privind soliditatea financiară (BCA), de la ‘baa2’ la ‘baa1’, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres

Creşterea ratingului reflectă în mod predominat îmbunătăţirea profilului de afaceri al OMV, în urma procesului de transformare din ultimii doi ani. Compania a renunţat la activele cu costuri ridicate de producţie, cum ar fi operaţiunile sale upstream din Marea Britanie, zăcămintele de petrol mature din România şi afacerea de distribuţie din Turcia, OMV Petrol Ofisi. Aceste tranzacţii au sporit flexibilitatea financiară a companiei şi au creat oportunităţi pentru achiziţii în domeniul upstream, apreciază Moody’s.

Anul trecut, OMV a început achiziţii mai puţin costisitoare în domeniul upstream. În 2017, OMV a achiziţionat o participaţie minoritară de 24,99% în zăcământul YuzhnoRusskoye al Gazprom, pentru 1,7 miliarde de euro. Recent, compania a anunţat două achiziţii mai importante – active în domeniul upstream în Noua Zeelandă, cumpărate de la Royal Dutch Shell pentru 578 de milioane de dolari – şi o participaţie de 20% în zăcămintele Satah Al Razboot şi Umm Lulu din Abu Dhabi, pentru 1,5 miliarde de dolari.

Deşi ultima achiziţie sporeşte într-o oarecare măsură expunerea la riscurile geopolitice, recentele achiziţii au întărit profilul de afaceri al OMV, deoarece au majorat producţia şi rezervele companiei şi, în acelaşi timp, au redus expunerea OMV la zăcămintele de petrol mature din România şi Austria.

În pofida acestor achiziţii importante şi a aşteptărilor Moody’s că OMV va continua să investească pe segmentul upstream în următorii ani, agenţia de evaluare financiară estimează că profilul financiar al OMV va rămâne solid.

Pe baza unei cotaţii a barilului de ţiţei de 55 de dolari, Moody’s se aşteaptă ca în 2018 şi în 2019 profitul operaţional ajustat al OMV să continue să crească la aproximativ 5,5 miliarde de euro, iar compania să genereze flux de numerar de peste un miliard de euro anual

Ratingul OMV reflectă poziţia sa solidă de companie energetică integrată de mărime medie, cu un portofoliu considerabil de zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale, şi o prezenţă solidă în sectorul de rafinare şi marketing în Austria şi Europa Centrală. În particular, operaţiunile de rafinare şi marketing vor continua să sprijine fluxul de numerar al companiei şi vor permite OMV să genereze mai mult flux de numerar stabil decât majoritatea altor companii integrate, în perioadele de volatilitate ale preţului ţiţeiului, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *