Montarea contoarelor de căldură sau a repartitorelor în blocuri este obligatorie până la 31 decembrie – reminder ANRE

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei reamintește că până la 31 decembrie toți cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua de termofocare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare.

Iată postarea ANRE de pe pagina sa de facebook:

“Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumaţi!

În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a indentificat în contorizarea individuală un potenţial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor şi diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE”

O obligație care a fost amânată

Termenul de implementare a contorizării se tot amână, de 15 ani. La începutul acestui an a intrat în vigoare o nouă lege care stabilește însă 31 decembrie 2023 ca dată-limită pentru montarea de sisteme indivuduale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

“În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit” scrie în legea 24/2023.

Așadar, dacă nu va apărea o nouă modificare, până la finalul acestui an aceste sisteme de măsurare a energiei termice devin obligatorii pentru cei care stau în apartamente de bloc racordate la rețeaua centralizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *