Montarea bateriilor la viitorii prosumatori reprezintă o necesitate de rezilienţă şi de siguranţă energetică, atrage atenţia Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), într-o scrisoare deschisă adresată Administraţiei Prezidenţiale.
„În condiţiile în care sistemul energetic naţional se găseşte de luni bune în corzi, datorită unor decizii, puţin spus proaste, luate în special în perioada 2020 – 2023, Camera Deputaţilor, camera decizională a votat eliminarea obligativităţii montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse, atât pentru prosumatorii existenţi, activi în momentul de faţă, cât şi pentru persoanele care doresc să devină prosumatori în viitor. Dacă pentru prosumatorii existenţi trebuie găsită o cale de a avea baterii fără a institui o obligaţie, aşa cum prevedea vechiul proiect de lege respins de preşedintele Iohannis, pentru noi prosumatori trebuie indiscutabil, din punct de vedere al rezilienţei individuale şi al siguranţei energetice naţionale, sa fie o obligaţie prevăzută de legea prosumatorilor”, afirmă Chisăliţă, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, în România, legile „se ghidează după lobby, şi nu după realităţile din teren şi necesităţile celor mulţi”.
„Multiplele semnale de alarmă trase de Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Naţional, alţi actori din piaţă faţă de modul în care funcţionează sistemul energetic, influenţat în primul rând de variabilitatea producţiei de energie electrică de către sursele regenerabile şi de lipsa instrumentelor de stocare a acesteia nu au fost luate în considerare de Parlamentarii Români la aprobarea acestei legi”, notează specialistul.
În viziunea şefului AEI, promulgarea legii prin care se elimină obligativitatea montării de sisteme de stocare a energiei electrice produse va face rău tuturor, pe termen lung, de la prosumatori şi operatori ai sistemelor de distribuţie şi transport, până la consumatori de energie şi a modului în care vor funcţiona reţelele.
Camera Deputaţilor a decis, în data de 11 decembrie, în urma reexaminării proiectului de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 32/2024, eliminarea obligaţiei prosumatorilor de a-şi instala la locul de consum şi de producere baterii de stocare.
Proiectul de lege privind aprobarea OUG 32/2024, care se referă la menţinerea mecanismului de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025 şi în care a fost introdusă şi această obligaţie a prosumatorilor, a fost adoptat iniţial de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, în data de 26 iunie 2024, iar preşedintele l-a retrimis în Parlament spre reexaminare.
În urma reexaminării, Camera Deputaţilor a făcut mai multe modificări, adoptând varianta Senatului de a elimina şi prevederile care completau cadrul legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile în sensul în care avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanţii care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacităţi de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW şi 400 kW, cu evacuare de putere în reţeaua electrică de interes public, trebuiau să respecte şi obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare.
De asemenea, deputaţii au eliminat şi prevederea potrivit căreia şi prosumatorii existenţi aveau obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare, până la data de 31 decembrie 2027.
USR a precizat într-un comunicat că amendamentul de eliminare a obligaţiei prosumatorilor de a instala baterii de stocare a fost formulat de deputata USR Cristina Prună şi senatorul USR Cristian Bordei.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Camera Deputatilor a procedat corect! Sub nicio forma nu se poate impune o obligatie retroactiva asupra unor drepturi obtinute anterior, conform legii.
Singura cale pentru ca toti prosumatorii sa isi instaleze baterii este cea naturala, bazata pe beneficiile care le-ar putea avea acumulatorii pentru prosumatori. Propunerile legislative de obligare a prosumatorilor sa instaleze baterii nu vor genera decat probleme.
Variabilitatea despre care vorbiti este generata de toate instalatiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile (Eoliene/fotovoltaice/hidro/bio), nu doar de cele ale prosumatorilor.
Desi sunt producatori de energie electrica, prosumatorii si-au asumat faptul ca in caz de lipsa tensiune din retea nu vor avea energie electrica.
Mai mult, mare parte din prosumatorii care au acumulatori instalati sunt exact in aceeasi situatie deoarece sistemele fotovoltaice nu sunt dimensionate, instalate si setate sa functioneze off-grid, deci obligatia instalarii de baterii nu rezolva situatia descrisa de lipsa de tensiune din retea.
Operatorii de distributie trebuie sa faca pasul spre retehnologizarea si modernizarea retelelor, indiferent de existenta acumulatorilor la prosumatori. Rezilienta SEN nu se poate baza pe acumulatorii prosumatorilor.
Directia este stabilita: Energia electrica nu mai trebuie sa fie produsa cu emisii de CO2, ASAP! Cu cat acceptam mai repede acest deziderat si incepem sa cautam solutii in directia asta, cu atat vom fi mai eficienti si nu vom mai pierde timp sperand ca o sa mai mearga cu aceeasi infrastructura de acum 40-50 de ani.
Cresterea numarului de prosumatori este generata in mare parte de programele subventionate de stat: Casa verde, PNRR, FM, etc. iar prosumatorii (prin definitie) sunt implicit consumatori de energie, deci faptul ca o entitate devine din consumator-prosumator, nu inseamna ca nu mai este afectat de intreruperile de energie din retea.
Tarifele si preturile la energie sunt doua componente diferite, care se stabilesc in mod diferit (reglementat/liberalizat). Investitiile in retehnologizarea retelelor sunt obligatorii, indiferent de cati prosumatori sunt conectati la retea, deci problemele exista deja in retea si nu sunt generate de prosumatori.
Adecvarea SEN trebuie sa devina o procedura de lucru continua pentru toti actorii implicati: Transelectrica, ANRE, OD, asociatii. Avand in vedere dinamica modificarilor conditiilor de lucru, SEN trebuie sa fie pregatit pentru orice scenariu.
Dl Iohannis nu va mai fi parte la niciun viitor al romanilor (indiferent cat de intunecat va fi acesta), a declarat public ca nu vrea sa mai ocupe nicio functie in stat. Nu-l mai fortati sa incalce Constitutia!