Moldovagaz spune că sunt oferte de furnizare de gaze din România, dar e mai convenabil să cumpere de la Gazprom

Șeful Moldovagaz, de departe cel mai mare furnizor de gaze din Republica Moldova, a spus că există interes din partea unotr furnizori români de a vinde gaze în Republica Moldova, dar gazul rusesc este mai ieftin. El a reiterat intenția companiei moldovene, controlată de fapt de Gazprom, de a semna un nou contract, pe trei ani, de achiziție a gazelor de la gigantul rus.

„Parvin deja solicitări de cooperare din partea unor furnizori din România, vom activa după reguli europene. În primul rând, vom vedea care este aspectul economic. Vom vedea care este costul, rutele.

Azi e mai convenabil de cumpărat de la „Gazprom”, prețul include costuri adiacente. Dacă vorbim de ruta alternativă, vom acționa după așa-numitele reguli de intrare-ieșire. Urmează să rezervăm capacitatea. Dacă furnizorul aduce gazul la hotar, noi urmează să calculăm. Unde ruta transport este mai convenabilă – și prețul e mai convenabil”, a declarat președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, citat de publicația locală Ziua de Gardă.

El a amintit că a fost prelungit contractul cu Gazprom, prețul rămânând același, dar „vrem să renegociem un nou contract, pe o perioadă de trei ani, la condiții mai avantajoase”.

Amintim că Transgaz a anunțat recent finalizarea întregului gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău (proiect care ar fi costat 150 de milioane de euro, investiți în special de Transgaz), destinat tocmai limitării dependenței Moldovei de gazul rusesc, însă deși compania românească spune că, tehnic, livrările de gaze pot începe oricând, conducta este goală. Motivele sunt atât tehnice, cât și comerciale, după cum puteți citi în acest text:

Conducta făcută de Transgaz cu 150 mil. euro spre Republica Moldova e goală, nu transportă nicio moleculă de gaz. Și ar putea rămâne așa mai multă vreme

Potrivit unei analize S&P Global Platts, citată de Profit.ro, noul gazoduct va întări poziția de negociere a Republicii Moldova în raport cu gigantul rus, însă nu va reprezenta o alternativă la gazul furnizat de Gazprom, ci prin el va fi transportat, dacă va fi nevoie, gazul necesar echilibrării consumului moldovenilor din partea de vest a Nistrului.

“Rămâne de văzut dacă va curge vreodată gaz la un volum apropiat de capacitatea gazoductului. El însă oferă Republicii Moldova o alternativă fizică la gazul rusesc, ceea ce este un atu pe care Chișinăul îl va folosi în negocierile de preț viitoare cu Gazprom”, remarcă Platts. Concluzia este susținută și de analiștii citați de prestigioasa publicație. “Acest gazoduct ar putea întări puterea de negociere a poziției Republicii Moldova în obținerea unui discount de la Gazprom (în renegocierea contractului care expiră la finalul acestui an – n.r.) dacă Chișinăul poate demonstra că poate cumpăra gaz de la un alt furnizor pe această rută”, a declarat Katia Iafimava, analistul șef pe gaze de la Institutul Oxford pentru Studii Energetice pentru S&P Global Platts, potrivit articolului colegilor de la Profit.ro.

Cel mai mare furnizor de gaze din Republica Moldova este Moldovagaz, care asigură practic aproape integral consumul țării, inclusiv Transnistria. Firma este însă deținută în proporție de 50% de Gazprom, 35% de Guvernul Republicii Moldova, 14% de autoritățile din Transnistria și 1% de persoane fizice. Voci autorizate din piața de energie de peste Prut ne-au spus încă că Gazprom practic controlează compania, pentru simplul motiv că transnistrenii au predat practic administrarea acțiunilor lor către Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *