MOL va procesa țiței azer în rafinăria sa din Slovacia

Compania petrolieră slovacă Slovnaft, deținută de grupul ungar MOL, va începe să proceseze de luna viitoare țiței azer în rafinăria din Slovacia, potrivit presei din Azerbaidjan.

Rafinăria din Bratislava care în mod tradițional folosește țiței rusesc adus prin conducta Druzhba, a efectuat recent primul său transport de petrol din blocul de zăcăminte Azeri-Chirag-Gunashli (ACG)  din Azerbaidjan. Grupul ungar MOL, care controlează Slovnaft, deține o participație de 9,57% la blocul azer ACG, care a produs anul trecut 20 de milioane de tone de petrol.

“Plănuim să începem să rafinăm țiței Azeri light la începutul lunii mai”, au spus oficialii Slovnaft pentru presa azeră.

„Acum avem flexibilitatea de a decide dacă să ne vindem partea noastră de țiței produsă în câmpul ACG sau să o transportăm la rafinăriile noastre, ceea ce îmbunătățește securitatea aprovizionării atât în Slovacia, precum și în regiunea noastră”, a mai anunțat compania controlată de MOL după ce a efectuat primul transport de petrol din câmpul azer.

Anul trecut, producția totală de țiței a Azerbaidjanului a fost de 32,6 milioane de tone.

Grupul petrolier ungar MOL, care controlează trei rafinării, în Ungaria, Slovacia și Croația, a anunțat la finalul lui ianuarie că poartă discuţii pentru a utiliza reţeaua de conducte petroliere din Croaţia, în contextul în care vrea să îşi reducă dependenţa de ţiţeiul rusesc

„În acest moment, intenţia noastră este aceea de a dezvolta rute alternative. Într-o zonă de conflict, cât de mult poţi avea o aprovizionare stabilă printr-o conductă care este tot timpul în pericol?”, a spus Peter Ratatics, vicepreşedintele Mol, într-un interviu acordat Bloomberg.

Ungaria și Slovacia sunt momentan exceptate de la interdicția UE de a importa țiței rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *