Grupul energetic ungar MOL, prezent şi în România, achiziţionează participaţia deţinută de Chevron la un câmp petrolifer din Azerbaidjan cu suma de 1,57 miliarde dolari, după ce giganţii americani au început să se retragă, după 25 de ani, din statul asiatic pentru a se concentra pe producţia internă, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Luni, MOL a anunţat că acordul încheiat cu Chevron include o participaţie de 9,57% la câmpul petrolifer Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) din Marea Caspică, operat de BP, şi o participaţie de 8,9% în conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transportă ţiţei către Mediterana.
„Această tranzacţie ne dă longevitate şi stabilitate”, a declarat, pentru Reuters, Berislav Gaso, vicepreşedinte MOL pe segmentul upstream.
El a dat asigurări că MOL va căuta în continuare să realizeze achiziţii, dar „nu se grăbeşte”, iar oricare alte tranzacţii nu vor fi atât de mari precum cea de luni.
Producţia MOL va creşte cu 20.000 de barili echivalent petrol pe zi (bpd) în urma achiziţiei din Azerbaidjan, ajungând la 120.000-130.000 barili echivalent petrol pe zi. Într-o prezentare făcută recent, MOL anunţa că până în 2023 vrea să adauge rezerve de petrol şi gaze de 350 de milioane de barili.
Descoperit la începutul anilor ’70, când Azerbaidjan făcea parte din Uniunea Sovietică, ACG este cel mai mare zăcământ din sectorul azer al bazinului caspic. În 2018, producţia totală a ACG a fost de 584.000 bpd.
În prezent, activele upstream ale MOL pentru producţia de petrol şi gaze sunt concentrate în Croaţia şi Ungaria, care sunt responsabile pentru 64% din producţia sa totală. Compania mai are de asemenea operaţiuni de producţie în marea Nordului, Irak şi Rusia.