
Grupul petrolier ungar Mol, criticat pentru că este în continuare puternic dependent de energia rusească, consideră că o conductă care pleacă din portul ucrainean Odesa este cea mai bună opţiune pentru diversificare, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
Compania ungară vrea să dobândească acces la oleoductul Odesa-Brody, care pleacă din Odesa şi ajunge până la graniţa Ucrainei cu Polonia, pentru a putea primi livrări de petrol pe cale maritimă de la mai mulţi producători globali, a declarat vicepreşedintele Mol, Szabolcs Pal Szabo.
De la punctul unde se termină oleoductul Odesa-Brody, livrările de petrol ar putea fi redirecţionate spre Ungaria via ramura sudică a conductei Drujba, care în prezent transportă ţiţei rusesc şi se conectează la conducta care porneşte de la Odesa în apropiere de graniţa dintre Ucraina şi Polonia.
„Conducta de la Odesa ar însemna mai multe tipuri de ţiţei alternativ graţie legăturii maritime. Această conductă ar fi benefică pentru securitatea aprovizionării la nivel regional, al UE şi Ucrainei”, a apreciat Szabolcs Pal Szabo.
Chiar dacă Ungaria a primit o scutire de la interdicţia impusă de UE pentru ţiţeiul rusesc, în 2022, pentru a permite ţării vecine să primească în continuare petrol rusesc via conducta Drujba, Ungaria este presată să elimine aceste livrări într-un context în care UE vrea să pună capăt importurilor de energie din Rusia, din 2027.
Însă, conectarea la infrastructura ucraineană nu este un proces simplu, în condiţiile în care Odesa este o ţintă frecventă a atacurilor ruseşti cu rachete iar conducta Odesa-Brody, care în prezent nu funcţionează, are nevoie de investiţii. În plus, ar fi nevoie de o adevărată acrobaţie politică din partea premierului ungar Viktor Orban, un lider pro-rus şi care a cerut UE să reducă sprijinul pentru Ucraina. Orban a încheiat mai multe acorduri energetice cu Moscova şi în prezent face campanie pentru a fi reales prin promisiunea că va bloca procesul de aderare la UE al Ucrainei.
Cu toate acestea, Mol vrea ca UE şi alte state afectate să ia parte la „relansarea” oleoductului Odesa-Brody, care potrivit companiei ungare ar putea oferi o alternativă la petrolul rusesc pentru Serbia. În prezent, Ungaria şi Serbia construiesc o conductă de interconectare.
„Dacă UE este hotărâtă ca regiunea să renunţe la o rută fiabilă de aprovizionare, atunci trebuie să joace un rol în punerea la punct a unei alternative reale”, a spus Szabo.
În prezent, Mol se bazează pe livrările de petrol via Marea Adriatică drept singura alternativă la petrolul rusesc. Însă grupul ungar a acuzat operatorul croat de oleoducte Janaf că îi cere preţuri prea mari. De asemenea, Szabo a pus sub semnul întrebării capacitatea Janaf de a transporta cantităţi de petrol suficiente pentru Ungaria şi întreaga regiune, după ce importurile de ţiţei rusesc vor fi oprite.