Mol face un complex chimic de 1,2 miliarde de euro în Ungaria cu tehnologie Thyssenkrupp. Ungaria a acordat ajutor de stat pentru investiţie

Grupul ungar MOL a anunţat miercuri că va investi 1,2 miliarde euro într-un complex chimic în Tiszaújváros, Ungaria, după ce a semnat contracte de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC) cu Thyssenkrupp Industrial Solutions pentru implementarea întregului complex de polieteri polioli, relatează news.ro. Ungaria oferă un ajutor de stat grupului Mol pentru această investiţie, având acordul Comisiei Europene în anul 2017

„Contractele EPC se referă la întreaga componentă tehnică a Proiectului Poliol, cu excepţia anumitor elemente ce ţin în principal de managementul proiectului, integrarea obiectivului şi costurile aferente infrastructurii, precum şi punerea în funcţiune a instalaţiilor”, a informat miercuri MOL.

Noul complex chimic va dispune de o capacitate de producţie de polieteri polioli de 200.000 de tone pe an, mai mare decât se preconizase iniţial, şi va putea produce o gamă mai vastă de produse finite decât cea prevăzută în momentul anunţării noii strategii MOL pe termen lung.

Proiectul include şi o unitate de producţie de propilen glicol care va permite maximizarea flexibilităţii operaţionale şi comerciale.

„În total, cheltuielile de capital ale Proiectului Poliol se ridică la 1,2 miliarde euro, valoare ce include şi costurile suportate până acum”, spun reprezentaţii MOL, potrivit news.ro.

Noul complex de prelucrare va fi construit în Tiszaújváros, Ungaria, şi urmează să fie operaţional începând cu a doua jumătate a anului 2021. Lucrările pentru fundaţie şi activităţile de construcţie de bază vor demara în trimestrul IV al acestui an.

Un purtător de cuvânt al Thyssenkrupp a explicat că partea cea mai mare a investiţiei va fi realizată de divizia de Soluţii Industriale, care a anunţat recent scăderea cu peste 50% a comenzilor în primul trimestru, la 924 de milioane de euro.

Fabrica va fi singurul producător integrat de polieter poliol – necesar în industria auto, construcţii şi mobilă – din Europa Centrală şi de Est, a anunţat MOL.

În 2017, Ungaria a cerut şi a primit acceptul Uniunii Europene pentru un ajutor de stat în valoare de circa 131 de milioane de euro pentru construirea noii unităţi petrochimice.

MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, 26.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 9 ţări, din care 213 în România.

Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *