MOL a primit acceptul UE de a exporta încă un an în Cehia carburanți produși în Slovacia din țiței rusesc

Uniunea Europeană a acordat Slovaciei o prelungire de un an a dreptului de a exporta carburanți produși din petrol rusesc către Republica Cehă, arată Reuters

Singura compania de rafinare a țării, Slovnaft, deținută de compania MOL din Ungaria și care operează rafonăria de la Bratislava, spune că dorește să reducă utilizarea petrolului rusesc, dar afirmă că are nevoie de mai mult timp pentru a face acest lucru.

Amintim că este în vigoare de mai mult de un an un emabrgou impus de Comisia Europeană asupra importului de țiței rusesc, dar unele țări beneficiază de scutiri temporare, pe motiv că rafinăriile lor sunt dependente de livrările de țițeu rusesc, iar un embargo total ar aduce penurile pe piața carbiranților

O scutire de acest fel, care permitea Republicii Cehe să importe produse de țiței de origine rusă a expirat la 5 decembrie, când s-a împlinit un an de la introducerea embargoului. Cu toate acestea, o prelungire până la 5 decembrie 2024 a făcut parte din amendamentele aprobate luni în cadrul celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Slovacia solicitase această prelungire. În absența ei, Slovnaft ar fi pierdut capacitatea de a exporta către vecinul său și ar fi rămas să producă doar pentru piața internă.

De derogări mai beneficiază Ungaria și Slovacia, ale căror rafinării sunt alimentate direct la marea conductă de petrol Druzhba care vine din Rusia, și Bulgaria, a cărei singură rafinărie, Burgas, este controlată de Lukoil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *