MOL a finalizat terminalul de GPL din Bihor, investiţie de 2,3 milioane de euro

Un terminal GPL care se întinde pe 10.000 mp a fost finalizat de MOL România în localitatea Tileagd din judeţul Bihor, valoarea investiţiei fiind de peste 2,3 milioane de euro, a anunţat compania, într-un comunicat de presă, transmis agenţiei Agerpres.

Noua instalaţie perfect operaţională cuprinde patru rezervoare GPL, cu o capacitate totală de stocare de 600 mc, patru pompe de descărcare/încărcare conectate la două compresoare, proiectate pentru o capacitate anuală de până la 30kt. De asemenea, terminalul este dotat cu un sistem de încărcare complet automatizat, controlat informatic şi se conformează cu toate reglementările privind securitatea muncii şi de mediu.

‘Terminalul este o instalaţie-cheie de furnizare GPL către întreaga regiune, fiind conceput să susţină securitatea aprovizionării cu propan a clienţilor din vestul României. De asemenea, terminalul deserveşte cu GPL reţeaua MOL de staţii de alimentare situate în regiunile de vest, nord-vest şi centrală ale ţării, precum şi partenerii de distribuţie angro din aceeaşi regiune (…) Fiecare categorie de produs – propan sau GPL auto – va fi gestionată şi procesată prin intermediul unui sistem care include pompe individuale de descărcare din vagoane cisternă, recuperatoare gaze, conducte de transport, unităţi de stocare, compresoare şi pompe de încărcare în autocisterne’, se menţionează în comunicatul citat.

Estimările companiei arată că noua instalaţie va atinge un rulaj anual al livrărilor de 15kt în 2018 şi de 30kt până în 2020.

‘Gazul este stocat în rezervoare supraterane, dotate cu sisteme de siguranţă şi protecţie de ultimă generaţie, inclusiv cu aparatură de măsurare automată a volumului şi a temperaturii, sisteme fixe de stingere a incendiilor, printre care senzori de detecţie şi alarmare timpurie. Terminalul este, de asemenea, prevăzut cu o unitate de recuperare a vaporilor pentru a reduce emisiile de compuşi volatili organici, respectând cele mai înalte standarde în domeniu. Terminalul GPL vine în completarea bazei de active deţinută de MOL la Tileagd, unde funcţionează din 1999 un depozit de produse petroliere pentru benzină, motorină şi GPL. La acest moment, depozitul de la Tileagd este operat de 22 angajaţi’, notează compania.

La ora actuală, MOL România mai gestionează, din primăvara anului 2013, o unitate de stocare a produselor petroliere în Giurgiu, cu acces direct la transportul fluvial pe Dunăre şi unde lucrează 14 angajaţi.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta (Ungaria), şi operaţiuni în peste 30 de ţări, aproximativ 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi mai mult de 100 de ani de experienţă în industrie. Grupul controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Totodată, compania are o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 10 ţări, din care 213 în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *