Mocneşte un nou război al gazelor. Ucraina lichidează Naftogaz

Autorităţile ucrainene vor să rezilieze toate contractele de gaz semnate de Naftogaz cu Rusia, a anunţat vineri premierul Nikolai Azarov, relatează RIA Novosti, citată de Money.ro

„Naftogaz nu va mai exista ca actor economic. După lichidare, noi companii vor opera pe piaţa de gaz. Din acest motiv, toate contractele în vigoare semnate cu Rusia vor fi anulate”, a spus premierul.

Contractele de livrare de gaz încheiate între Moscova şi Kiev contravin legilor ucrainene, a subliniat el
Potrivit lui, relaţiile dintre Ucraina şi Rusia în sectorul gazului sunt stabilite printr-un acord interguvernamental semnat în 2004, care obligă părţile să fixeze anual volumul livrărilor de gaz.
„Din nefericire, acest acord interguvernamental din 2004, care are supremaţie asupra legislaţiei naţionale, nu a fost respectat niciodată, De asemenea, considerăm că toate contractele încheiate în 2009 contrazic acest acord, cel puţin în ceea ce priveşte volumul anual al livrărilor de gaz”, a subliniat şeful Guvernului ucrainean.

Kievul încearcă, de luni de zile, să determine Moscova să scadă preţul gazului pe care i-l vinde. Kremlinul se declară dispus să facă acest lucru, cu condiţia ca Ucraina să accepte să adere la uniunea vamală formată de Rusia, Belarus şi Kazahstan. De asemenea, Moscova vrea ca Naftogaz să fuzioneze cu Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *