Moare termoficarea şi la Galaţi? 65% din angajaţii companiei Calorgal, disponibilizaţi. Jumătate dintre consumatori s-au debranşat în 2017

65% din angajaţii Calorgal Galaţi, companie care asigură furnizarea de căldură în sistem centralizat, vor fi disponibilizaţi anul acesta în trei etape. Primii părăsesc compania de la 1 iulie. Unul dintre motivele pentru care compania trebuie să renunţe la angajaţi este că jumătate din consumatorii anului precedent s-au debranşat, scrie economica.net

Calorgal Galaţi, compania care asigură furnizarea de căldură în sistem centralizat se confruntă cu o tendinţă generalizată de reducere a cererii de furnizarea a energiei termice.

Spre exemplu, în 2017, 15.862 de consumatori au renunţat la sistemul centralizat de termoficare, adică 43,81% din consumatorii anului precedent, se arată în nota de fundamentere a unui proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2018 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate din cadrul societăţii, aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării.

Pe lângă pierderea consumatorilor, au contribuit la situaţia proastă a companiei şi starea tehnică necorespunzătoare a infrastructurii aferente sistemului de termoficare, dar creșterea prețurilor la combustibili, se mai arată în documentul citat.

Compania, deţinută de primăriile Galaţi, Tecuci şi Şindreni, este nevoită să treacă la disponibilizări pentru că activitatea de distribuție a energiei termice prestată de societate se va restrânge în proporţie de circa 70%.

„În acest context s-a conturat necesitatea adoptării de urgență a unor măsuri necesare în vederea redresării activității concretizate în restrângerea sectoarelor de activitate generatoare de pierderi însemnate, reducerea cheltuielilor și întocmirea unui plan de disponibilizare aplicabil începand cu luna iulie 2018”, se mai arată în documentul citat.

70,8% dintre salariaţi Calorgal Galaţi au peste 50 ani, din care 64% sunt direct productivi, iar 26% sunt TESA.

„Şansele reduse de reinserţie pe piaţa muncii a personalului cu vârsta de peste 50 ani ce va fi supus disponibilizării, sunt un argument în plus pentru preocuparea şi demersul pe care societatea îl realizează prin planul de disponibilizare în scopul accesării măsurilor de protecţie socială acordate de stat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013, cu modificările şi completările ulterioare, vizând atenuarea impactului social al procesului de restructurare care urmează să îl parcurgă societatea, soluţionarea consecinţelor sociale şi a efectelor acestora”, se mai arată în document.

La 1 iunie, Calorgal avea 465 de salariaţi, iar planul de disponibilizare propune disponibilizarea a 303 de salariaţi, în trei etape, respectiv:

  • Etapa I – 122 salariaţi, începând cu data de 01.07.2018;
  • Etapa II – 108 salariaţi, începând cu data de 15.09.2018;
  • Etapa III– 73 salariaţi, începând cu data de 01.12.2018.

Angajaţii vor primii venituri în completare pe Baza OUG 36/2013, în funcţie de vechime, asta pe lângă ajutorul de şomaj. Valoarea totală a acestor venituri este de 15,17 milioane de lei pentru perioada 2018-2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *