Mișcări interesante pe piața de energie: Petrom, unul dintre marii producători ai țării, cumpără agresiv electricitate pentru anul următor

Petrom, unul dintre producătorii semnificativi de energie electrică ai țării, este în ultimul timp în poziția de cumpărător de energie electrică, cu livrare în viitor, potrivit datelor de platforma OPCOM, operatorul piețelor de energie și gaze de la București. Fie pentru că vizează o creștere a propriului segment de furnizare fie, cel mai probabil, pentru trading.

Petrom, prin centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi, unica unitate de generare din surse clasice de dimensiuni considerabile pusă în funcțiune de la zero, după Revoluție, are o capacitate de generare de 860 MW. Anul trecut, potrivit datelor ANRE, a fost al patrulea producător de energie electrică al țării, cu 10% din total.

Totuși, în ultimul timp, compania cumpără destul de agresiv energie electrică. Astfel, în data de 8 aprilie, Petrom a cumpărat nu mai puțin de șapte pachete de energie electrică, cu livrare în tot anul 2022, energie cu profil bandă. Vânzătorii au fost alți doi mari producători, Hidroelectrica și Complexul Energetic Oltenia, iar energia a fost scoasă la vânzare în pachete de 5 MW orari. Așadar, Petrom a cumpărat energie bandă la o putere orară totală de 35 MW – cam 5% din capacitatea propriei centrale, în doar o zi.

Iar achizițiile s-au făcut la prețuri mari, între 292 și 301 lei/MWh și interesant este că Petrom și-a dorit destul de mult să facă aceste achiziții. Spre exemplu, pentru unul dintre pachetele scoase la vânzare de Hidroelectrica la 295 de lei, Petrom a oferit 302 lei, pentru a fi sigur că își va adjudeca energia – Engie oferise 300 de lei, de exemplu.

Energie pentru un an și jumătate

Cu o zi înainte, pe 7 aprilie, Petrom a cumpărat un alt pachet de la Hidroelectrica, de 10 MW bandă, cu livrare timp de un an și jumătate, de la 1 iulie 2021 până la finalul anului 2022, la prețul de 293 de lei. Și tot atunci a cumpărat și un alt pachet de la Nuclearelectria, tot de 10 MW bandă, cu livrare tot pe un an și jumătate începând cu 1 iulie, la prețul de 293 de lei.

De fapt în acea zi, Petrom a răspuns la toate ofertele de vânzare a energei de piața contractelor bilaterale (PCCB – LE Flex), șapte la număr, și a cumpărat chiar și o cantitate infimă de energie scoasă la vânzare de Apavil – 0,125 MW putere orară cu livrare 1 mai – 31 octombrie 2021.

De ce face Petrom asta?

Cu asemenea volume cumpărate, cu acest profil și pe termene atât de lungi, este clar că Petrom nu a cumpărat energia pentru s-și onora contractele pentru perioada în care centrala de la Brazi nu funcțuoneză ca urmare a opririlor programate. Deci este destul de clar că firma vrea să facă trading cu energie electrică, evident în afara situației în care nu și-a sporit semnificativ portofoliul de clienți finali cărora să le livreze și nu-i ajunge producția proprie, lucru de care încă nu am auzit.

Dacă energia este cumpărată pentru a fi revândută, și acesta este un semnal clar de preț al energiei pentru anul sau anii ce vor urma

Citește și:

Prețuri mari la energia electrică în piață pentru anul 2022. Presiune pe facturile clienților, puține șanse să nu crească

Nu este pentru prima data când Petrom cumpără de la alții ce produce și ea. Petrom, care este și al doilea mare producător de gaze al țării, a fost în postura de cumpăra masiv gaze din import în 2019 pentru clienții săi din România și pentru a-și onora obligațiile de piață centralizată. Atunci, pe fondul unei scăderi a producției de 8% (față de 2018), vânzările către terți ale companiei petroliere au crescut cu 21%.

Citește și: 

Producția de petrol și gaze a Petrom din România continua să scadă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *