Minstrul Economiei se răsteşte la americani: “Exxon să respecte legislaţia românească şi să facă transfer de licenţă”

Ministrul Economiei şi Energiei, Virgil Popescu, a scris pe facbook că şi-ar dori ca, la plecarea din Marea Neagră, americanii e la ExxonMobil  să respecte legislaţia românească de  la momentul intrării în perimetru şi să facă transfer de licenţă.

Iată postarea ministrului:

“Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică.

Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.

De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.

Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”.

Context

Gigantul american Exxon Mobil accelerează cea mai mare vânzare de active din ultimele decenii, implementând planuri ce prevăd renunţarea la zăcăminte de gaze şi ţiţei în valoare de până la 25 de miliarde de dolari în Europa, Asia şi Africa, pentru a se concentra pe proiecte majore pe piaţa internă şi externă.

Pe lista activelor este şi participaţia de 50% din proiectul gazier Neptun Deep din Marea Neagră, la care ExxonMobil era şi operator, intenţie care era vehiculată de mai multă vreme. Compania americană ar aştepta 250 de milioane de dolari din această vânzare, potrivit unor surse citate de Reuters, în condiţiile în care investiţiile în explorare pe care le-a făcut până acum sunt de circa 750 de milioane de dolari.

În contextul în care în piață se vehiculează diverse nume de firme interesate să cumpere cele 50% din perimetrul Neptun Deep, citându-se surse, oficial, doar trei companii au solicitat acces la datele din subsolul Mării Negre pentru o potențială tranzacție: Romgaz și două companii străine. Printre numele vehiculate sunt Lukoil, PGNiG şi Total.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *