Ministrul Mediului: Îmi doresc ca programul pentru fotovoltaice să fie modificat substanțial și să facem un parteneriat între AFM și primării

Administraţia Fondului de Mediu nu are capacitatea instituţională să implementeze simultan sute de mii de proiecte şi, de aceea, acum o lună au început discuţii cu autorităţile publice pentru apune la punct un parteneriat între primării şi AFM pentru a fi multiplicată capacitatea instituţională de analiză şi încărcare a dosarelor în sistem, a declarat miercuri ministrul Mediului, Barna Tanczos, citat de Agerpres.

„Bugetul pentru programul pentru fotovoltaice este mai mare şi programul îmi doresc să fie modificat substanţial, pentru că experienţa de până acum a arătat că Administraţia Fondului de Mediu nu are capacitatea instituţională să implementeze zeci de mii, sute de mii de proiecte simultan, motiv pentru care acum o lună am început discuţiile cu autorităţile publice locale, prin Asociaţia oraşelor şi comunelor, astfel încât să reuşim să punem la punct un parteneriat între primării şi AFM. Astfel putem multiplica capacitatea instituţională de analiză şi de încărcare a dosarelor în sistem şi AFM trebuie să devină o agenţie de plată care, după verificarea din teritoriu, să asigure finanţarea”, a explicat ministrul la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

El a subliniat că suma rămâne în principiu aceeaşi, pentru că, deşi preţurile au crescut un pic, se încadrează în cei 5.000 de euro, capacitatea de 3KW putând fi instalată din banii respectivi.

Întrebat dacă se are în vedere şi un program pentru pompele de apă ca sursă de încălzire, Barna Tanczos a răspuns că în prezent acestea sunt prevăzute ca şi cheltuieli eligibile în programul de eficientizare a clădirilor publice, dar ar putea fi extins şi la nivelul caselor individuale.

„Putem extinde inclusiv la casele individuale asemenea programe. În momentul de faţă pompele de căldură sunt ca şi cheltuială eligibilă în programul de eficientizare a clădirilor publice, acolo unde primăriile aplică pentru toate clădirile aflate în domeniul public sau privat al comunei. Este posibilă o finanţate şi pentru pompele de căldură. Momentan ne concentrăm pe fotovoltaice pentru că în momentul de faţă criza cea mai mare este pe energie electrică”, a punctat ministrul.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi a livrării surplusului în reţeaua naţională are un buget de 986 de milioane de lei, care va fi distribuit astfel: 686 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor şi încheierea contractelor cu persoanele fizice care au fost înscrise în Program în sesiunea desfăşurată în luna decembrie 2021; 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022.

2 Comments

  1. Lasati montatorii sa faca lucrul asta. Verificati prin sondaj si cine a gresit interzicetile accesul ca montator autorizat pe 10 ani. Primariile si AFM-urile judetene abia asteapta comisioane si spagute pentru procesarea documentelor.

  2. Da, cu siguranta o sa fie o mana cereasca pentru functionarii din primarii care lucreaza la dosare(de spaga e vorba) si in acelasi timp, nu o sa se castige ceva viteza in procesare pentru ca pe de o parte trebuie sa motiveze spaga si apoi indiferent ce hartie doresti, se preleva de cele 30 de zile in care ati dau un raspuns, pro sau contra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *