Ministrul grec al Energiei explică de ce PPC vrea să cumpere Enel România: “Cine nu crește, stagnează și apoi se scufundă”

Guvernul elen sprijină grupul grec PPC în strategia sa de extindere, incusiv în planul de a achiziționa Enel România, potrivit declarațiilor ministrului Energiei de la Atena ca răspuns la criticile parlamentarilor de stânga. Extinderea PPC va ajuta în final, tot consumatorul grec, a spus ministrul. Tranzacția prin care PPC va cumpăra Enel România s-ar putea semna chiar luna viitoare.

Ministrul Energiei din Grecia, Kostas Skrekas, a fost întrebat cum comentează intenția companiei energetice de stat din Grecia, PPC, de a investi în România, în condițiile în care țara sa are nevoie de 30 de miliarde de euro pentru a atinge propriile ținte din planul ei național de energie și climă, echivalentul românesc al PNIESC, potrivit publicației locale Banking News

Krekas a spus că Guvernul său sprijină compania PPC să fie un campion național care, prin extinderea activităților, va oferi servicii mai bune clienților din Grecia și un plus de sustenabilitate pentru companie. El a opinat că o companie care va fi mai puternică din punct de vedere financiar va putea deservi mai bine piața internă daca se va extinde. “Cine nu crește, va stagna și apoi se va scufunda”, a spus Krekas.

Ministrul a făcut aceste afirmații în condițiile în care partidul Syriza, socotit ca radical de stanga, a pus la îndoială justețea intenției grupului energetic PPC de a cumpăra Enel România, într-o tranzacție estimată la cel puțin un miliard de euro și a cerut explicații Guvernului.

“Astăzi, după ce în ultimii 3 ani și jumătate nu s-a prezentat niciun plan de extindere a activităților PPC în Balcani, citim că PPC plănuiește să aloce peste 1 miliard de euro pentru o investiție cu valoare îndoielnică și posibil riscantă. Provoacă îngrijorare faptul că, potrivit relatărilor de presă, Grupul Enel din România, în prima jumătate a anului 2022 a înregistrat pierderi operaționale de 51 de milioane de euro în sectorul rețelelor și infrastructurii și pierderi suplimentare de 115 milioane de euro din activitatea de retail. Grupul a fost, de asemenea, nevoit să solicite un împrumut de 375 de milioane de euro de la compania sa-mamă din Italia în august 2022. Și conform declarațiilor recente ale CEO-ului Enel România cu privire la motivele retragerii companiei din România, nu mai există spațiu pentru dezvoltare în România”, au spus parlamentarii Siryza.

Posibilă tranzacție chiar luna viitoare

Grupul grec PPC ar fi finalizat în proporție de 70% procesul de due diligence al afecerii Enel din România și, dacă totul merge ca până acum, semnarea contractului de achiziție ar putea avea loc chiar în februarie, potrivit presei din Grecia.

Negocierile dintre compania greacă PPC și grupul italian Enel pentru achiziționarea Enel România sunt într-un stadiu foarte avansat, iar tranzacția s-ar putea finaliza chiar la jumătatea lunii febrarie, scria acum câteva zile publicația Naftemporiki, care citează surse de nivel înalt din cadrul companiei elene.

Procesul de due diligence al PPC pentru activele Enel din România progresează rapid, fără să iasă la iveală până acum surprize neplăcute, scrie publicația elenă. Informațiile respective spun că procesul este finalizat în proporție de aproximativ 70% și, cu dacă nu apare ceva extraordinar sau neprevăzut, documentele vor fi semnate în cel mult 2-4 săptămâni.

“În cazul încheierii cu succes a negocierilor, Consiliul de Administrație al PPC, companie listată la Bursa din Atena, va decide dacă societatea va prezenta o ofertă către Enel și suma la care se va ridica această ofertă. Decizia va marca o schimbare majoră pentru PPC, deoarece se va extinde pe piața din Balcani – o extindere ce reprezintă o prioritate strategică pentru companie și servește, de asemenea, obiectivului mai larg de a îmbunătăți poziția geostrategică a Greciei în regiune – reușind totodată și un „salt” de ordinul a 623 MW în direcția dezvoltării portofoliului de surse regenerabile de energie”, mai arată jurnaliștii greci.

Potrivit acelorași surse, faptul că PPC a „curtat” Enel România înseamnă că PPC nu este interesată de filiala elenă a Enel, EnelGreen Power Greece. Și asta deoarece costul achiziționării activelor din sectorul e regenerabile  este mai mic în România decât ar fi în Grecia.

Cea mai mare companie de energie electrică din Grecia, Public Power Corp (PPC), a semnat la jumătatea lui decembrie 2022 un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel pentru posibila achiziţie a activelor acesteia din România

PPC a analizat efectuarea unor posibile achiziţii selectate în România şi Bulgaria, ca parte a eforturilor sale de extindere în străinătate.

PPC cunoaște foarte bine Enel România, pentru că actualul CEO al companiei grecești, Georgios Stassis, a condus, anterior, operațiunile Enel din România.

Enel a anunțat în noiembrie că plănuieşte vânzări de active în valoare de 21 de miliarde de euro (22,4 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoriile, cea mai mare parte a planului urmând să fie realizată până la sfârşitul anului viitor.

Astfel, activităţile din Europa ale Enel se vor concentra în jurul Italiei şi Spaniei, cu vânzarea activelor din România, iar în America Latină, grupul se aşteaptă să se retragă din Peru şi Argentina şi estimează că va vinde activele din Ceará (Brazilia) pentru a se concentra mai mult pe reţelele de distribuţie din mega-oraşe (Rio şi São Paulo).

”Am decis să ieşim din România pentru ca am ajuns într-un punct în care este dificil să mai obţinem o creştere suplimentară în viitor. Am ”saturat” spaţiul pentru investiţii în reţele si am ajuns – mai mult sau mai puţin – într-o poziţie pe segmentul de clienţi şi de producţie care nu mai oferă multe posibilităţi de creştere. Deci motivul pentru care plecăm nu este pentru că nu ne place cadrul legal şi de reglementare din România, care nu este mai bun sau mai răi decât multe altele. Am văzut că toate guvernele europene au luat măsuri în contextul preţurilor mari la gaze din toată Europa. Nu cred că România s-a descurcat mai bine sau mai rău decât alţii. Trebuie să ne descurcăm în această situaţie cât de bine putem. Dar nu este o judecată în această privinţă, ci doar faptul că spaţiul de creştere potenţială suplimentară în ţară este foarte limitat. S-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaştere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează, într-un mod bun, valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaştere a muncii bune făcute acolo”, a spus atunci Francesco Starace, CEO şi director general al Enel.

Enel are în România afaceri în domeniul distriibuției și furnizării de energie electrică, producției din surse regenerabile, dar și în domeniul serviciilor inovative, prin divizia sa EnelX.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *