Ministrul Energiei vrea ca Hidroelectrica să fie furnizor de ultimă instanță de electricitate, compania este interesată și cere lămuriri

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să revizuiască legislaţia privind desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă, astfel încât şi Hidroelectrică să poată face acest servciu, a declarat, miercuri, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, la conferința “Focus Energetic”.

Aceasta în contextul în care Engie a anunţat că a cerut ANRE să renunţe la statutul de furnizor de ultimă instanţă.

„Nu văd motive ca un mare furnizor să iasă din piaţa de ultimă instanţă. Nu poţi sta într-o piaţă când lucrurile sunt calme, iar când e mai greu să ieşi din ultimă instanţă, care este o piaţă care preia clienţii când apare o problemă cu furnizorul lor”, a spus Popescu, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

El a arătat că ANRE ar trebui să revizuiască ordinul cu privire la desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă şi să elimine prevederea potrivit căreia aceştia trebuie să aibă un sediu fizic pe o rază de 50 de kilometri în jurul consumatorilor.

„N-ar mai trebui să fie o clauză obligatorie, în era digitală, pentru ca şi alţi furnizori să intre pe această piaţă. De exemplu, şi Hidroelectrica ar trebui să devină furnizor de ultimă instanţă”, a susţinut el.

Ministrul a mai spus că, în cazul în care ANRE nu se ocupă de acest lucru, va discuta cu colegii din Parlament să modifice legislaţia din sectorul energetic în acest sens.

 

Hidroelectrica va face o solicitare către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a obţine clarificări privind modul în care poate deveni furnizor de ultimă instanţă şi pentru a o sprijini în acest demers, care este unul benefic atât pentru companie cât şi pentru clienţii finali, a declarat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional.

Ce spune directorul Hidroelectrica

„Este de interes pentru Hidroelectrica. Noi am dezvoltat în acest an activitatea de furnizare şi continuăm să o dezvoltăm. Sigur, zona investiţii pe activitatea de furnizare se calează pe ceea ce înseamnă investiţii în digitalizare. De aceea nu pot decât să mă bucur că atât domnul ministru (ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, n.r) cât şi ANRE doresc o flexibilizare a condiţiilor pentru furnizorii de ultimă instanţă”, a declarant directorul companiei, Bogdan Badea, la același eveniment.

“O să facem o solicitare către ANRE pentru a ne clarifica condiţiile în care putem să devenim furnizori de ultimă instanţă, pentru că şi noi ne-am uitat cu multă îngrijorare la tarifele care au fost aprobate pentru furnizorii de ultima instanţă, cel puţin la nivelul lunii noiembrie, şi acolo am văzut nişte preţuri extrem de mari, nişte costuri de furnizare foarte mari, care chiar şi în condiţiile actuale de piaţă, care sunt fără precedent, şi creşterea preţului energiei a fost una fără precedent, oricum sunt, să spun aşa, decalate destul de mult.

Ca atare, cred că şi Hidroelectrica poate să contribuie la acest serviciu universal (…) pentru că, din păcate, din ce ştiu, încă un număr semnificativ de oameni se află în serviciul universal şi atunci interesul tuturor este să furnizăm aceste servicii în condiţiile unui preţ corect, în condiţii de calitate corecte, şi o să ne îndreptăm cu o solicitare de clarificare către ANRE pentru a ne sprijini în acest demers, care cred că este unul benefic atât pentru noi ca şi companie, cât şi pentru clienţi şi pentru piaţa liberă în general”, a explicat Badea, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

El a subliniat că Hidroelectrica a mai fost furnizor de ultimă instanţă dar atunci când legislaţia prevedea posibilitatea de a fi furnizor opţional de ultimă instanţă.

FUI de energie electrică acum este E.On

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a desemnat compania E.On Energie România drept furnizor de ultimă instanţă (FUI) în luna noiembrie pentru clienţii finali care nu au asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă.

“E.ON Energie România S.A. va prelua toţi clienţii care, în luna noiembrie 2021, ajung în situația de a nu avea asigurată furnizarea energiei electrice din nicio altă sursă”, arată ANRE.

Luna trecută, FUI a fost desemnată compania Electrica Furnizare, care a avut un preț de “doar” 1.125 de lei/MWh fără tarife și taxe. Așadar, în doar o lună cel mai bun preț pentru furnizarea în regim de ultimă instanță a crescut cu 77%.

E.On Energie a fost desemnată FUI în noiembrie pentru că a venit cu cel mai mic preț. Urmează Electrica Furnizare, cu 2.059 de lei/MWh, CEZ Vânzare cu 2.080 lei/MWh, Enel cu 2.348 de lei și Tinmar cu 3.397 de lei/MWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *