Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, luni, în contextul apariţiei unor noi speculaţii privind ipoteza schimbării unui membru al Guvernului, că schimbarea unui ministru este şi rămâne responsabilitatea prim-ministrului, nefiind pus în discuţie un astfel de subiect, potrivit agenției News.ro.
”În urma apariţiei unor noi speculaţii privind ipoteza schimbării unui membru al Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului este împuternicit să facă următoarele clarificări: Schimbarea unui ministru este şi rămâne responsabilitatea prim-ministrului, nefiind pus în discuţie un astfel de subiect”, a transmis Dan Cărbunaru.
Duminică, Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat la Digi 24 că decizia privind evaluarea activităţi miniştrilor aparţine premierului şi spune că nu îi poate „cere” acestuia „evidenţe”, afirmaţia fiind făcută în contextul în care a fost întrebat dacă va solicita demiterea ministrului Energiei, în situaţia în care acesta nu vine cu o propunere privind rezolvarea problemelor legate de criza preţurilor la electricitate şi gaze naturale.
„Cel care face prima evaluare a miniştrilor este primul-ministru. Nu pot să-i cer evidenţe domnului prim ministru Nicolae Ciucă şi este un om cât se poate de înţelept şi responsabil”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică seară, la Digi 24, întrebat dacă va solicita demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, în situaţia în care acesta nu vine cu o propunere privind rezolvarea problemelor legate de criza preţurilor din domeniu.
Ciolacu a menţionat că nu a discutat cu premierul despre schimbarea din funcţie a ministrului Energiei.
Premierul Nicolae Ciucă a mai transmis un punct de vedere similar şi după nemulţumirile transmise, neoficial, de liberali, în privinţa ministurlui Muncii, Marius Budăi, în privinţa majorării pensiilor cu 40% şi renegocierea PNRR.
Ce se întâmplă după 1 aprilie
Toată piața de energie și consumatorii așteaptă de la Virgil Popescu măsurile care vor fu luate după 1 aprilie, moment la care expiră scheme de plafonare a prețurilor la energie și gaze și compensarea facturilor. Popescu a spus săptămâna trecută că va prezenta până la sfârșitul lunii februarie, un pachet care să se întindă pe mai multe luni, lăsând de înțeles că se va aplica inclusiv iarna viitoare. Totuși, detalii nu au fost date, iar acel nou Comitet Interministerial pe Energie, condus de premierul Ciucă ar urma să se întâlnească săptămâna aceasta.
„Toți președinții coaliției am hotărât împreună cu prim-ministrul ca toate propunerile să le trimitem în zona guvernamentală, unde s-au creat grupuri de lucru interministeriale coordonate de către primul ministru și acolo se discută aceste soluții. Până în acest moment, nu avem un draft complet pe măsurile care urmează să fie luate”, a declarat Ciolacu duminică.
Au fost lansate mai multe idei. Una ar fi reducerea de TVA de la 19% la 5%, alta ar fi acordarea în continuare a unui sprijin, dar țintit pentru anumiți consumatori casnici și companii mici, și s-a vorbit și despre o re-reglementare a prețurilor, destul de dificil de făcut acum, pentru că mare parte din energia și gazele care vor fi consumate în acest an au fost deja contractate.