Ministrul Energiei: Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti e o prioritate; sperăm să semnam contractul de construire în acest an

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este prioritar pentru sistemul energetic naţional şi că speră ca până la sfârşitul anului în curs să fie semnat contractul de construire, relatează Agerpres.

„Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect prioritar pentru România, pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Aşteptăm ca într-o lună să scoatem documentaţia pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalităţile prin care se acumulează mari cantităţi de energie electrică este schema de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia naţională de energie”, a explicat Anton Anton.

El a spus că a avut discuţii cu o companie din Coreea de Sud, care este specializată în energia nucleară şi hidro.

„Le-am spus că trebuie să reabilităm Unitatea 1 de la Cernavodă şi îi aştept să vină la licitaţie. Dar le-am mai spus că, văzând că au şi hidro în denumire, abia aştept să vină şi la Tarniţa-Lăpuşteşti, la parteneriatul public privat. Un astfel de parteneriat înseamnă că o firmă privată vine cu nişte bani, realizează împreună cu statul investiţia respectivă, şi, într-un anumit interval de timp, trebuie să îşi recupereze banii investiţi”, a menţionat ministrul Energiei.

Anton Anton a adăugat că există mai multe companii interesate de proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti.

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să aibă patru grupuri de câte 250 MW, investiţia estimată se ridică la peste un miliard de euro iar lucrările ar dura 5-7 ani.

3 Comments

  1. Eu știu studii mai vechi care actualizate la prețurile de acum și la condițiile din piață, raportul B/C ar ieși mai mic ca 1. Ne garantează tovarășul ministru recuperarea investiției? Nu. Bani aruncați… Ați văzut un proiect actualizat făcut public? EI caută fraieri în privat, dar nu îi vor găsi, iar Hidroelectrica nu are banii necesari. Acestea sunt povești cu plimbat hârtiile prin birouri de niște șmecheri pe salarii de peste 2000 euro/lună. Combinații ala PSD.

  2. „Dar le-am mai spus că, văzând că au şi hidro în denumire, abia aştept să vină şi la Tarniţa-Lăpuşteşti” Alo domnu’ ministru, v-ati pus oare intrebarea ca „hidro” din denumirea companiei in coreeana nu inseamna ce ati crezut dvs. Cum este sa te duci la o intalnire si sa nu ai habar cu cine te intalnesti si nici macar cu ce se ocupa. Daca se numeau dragonul rosu se ocupau cu cresterea dragonilor

  3. Foarte tare… Asa cauta si gaseste Guvernul Romaniei parteneri pentru proiecte strategice – „…le-am mai spus că, văzând că au şi hidro în denumire, abia aştept să vină şi la Tarniţa-Lăpuşteşti, la parteneriatul public privat.”
    Rien ne va plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *