Ministrul Energiei despre carburanți: Instituțiile responsabile vor da sancțiuni drastice celor ce încalcă legea

Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă în legătură creşterea preţurilor la carburanţi şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea, a scris, joi, pe propria pagină de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, preluat de Agerpres.

„ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. De dimineaţă am participat la întâlnirea convocată de prim ministrul Nicolae Ciucă pentru a analiza cauzele care au dus la creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. Au mai participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea. Totodată, nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienţi”, susţine Popescu.

Joi dimineaţa, în Bucureşti, carburanţii se comercializau cu preţuri cuprinse între 7,43 şi 9,59 lei în Capitală, după ce miercuri seara benzinăriile au fost asaltate de şoferi, speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru din această noapte, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Pe reţelele de socializare au apărut poze cu şoferi care cumpărau carburanţi în pungi, damigene, containere şi butoaie.

Ministrul Energiei a avut miercuri seara mai multe postări pe Facebook prin care a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească.

Potrivit Consiliului Concurenţei, anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să îşi stabilească în mod independent politica de preţuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancţionate de legislaţia în domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *