Banii din taxa de solidaritate plătită de companiile petroliere și din suprataxa impusă producătorilor de energie nu sunt suficienți pentru plata tuturor datoriilor către furnizorii de energie electrică și gaze așa că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, pentru agenția de presă News.ro, că va cere bani la rectificarea bugetară pentru plata datoriilor.
Burduja a explicat pentru News.ro că banii nu sunt suficienți pentru a onora toate plățile către furnizori, desi s-au folosit banii din taxa de solidaritate, cei circa 3 miliarde de lei.
“Noi am făcut aceste plăţi către furnizori de la buget, Ministerul de Finanţe ne-a virat sumele şi aceste plăţi au fost făcute până în luna septembrie. După au fost alimentate din Fondul de tranziţie energetică şi din impozitul pentru venitul suplimentar plătit de plătitorii de gaze.
Nemairămânând bani de la Ministerul de Finanţe, aceasta este treaba lor, a identificat că trebuie modificat cadrul legislativ şi am dat ordonanţa simplă 30, acum 2-3 săptămâni, în 10 august ea a fost publicată în Monitorul Oficial si prin ea noi putem prelua sume din Fondul de solidaritate. S-au strâns 3,1 miliarde lei din care trebuie să împărţim banii cu Ministerul Muncii. Urmează să fie făcute aceste plăţi în următoarele două săptămâni.
Acea sumă acoperă tot ceea ce este în Ministerul Energiei. Semnalele de ANRE, după ce au făcut o analiză arată că există alte facturi de vreo 2 miliarde de lei. Nu acoperă toate datoriile statului român până în luna august. Ministerul Energiei a cerut încă două miliarde de lei la rectificarea bugetară”, a afirmat Sebastian Burduja.
Furnizorii de energie eletrică și gaze, care au prefinanțat schema de plafonare a prețurilor finale plătite de clienți, aveau de primit de la stat aproape patru miliarde de lei la începutul lunii august, după cum scria chiar în nota de findamentare a actului mormativ despre care a vorbit Burduja.
ANRE a informat, într-un comunicat emis la 18 august, că a avizat în total plata a 18,7 miliarde de lei către furnizorii de energie electrică și gaze, de la debutul schemei de plafonare/compensare. În ultima lună s-au avizat la plată 1,6 miliarde de lei.