Ministrului Energiei, Sebastian Burduja, a vizitat sâmbătă o hidrocentrală începută înainte de 1989, în judeţul Iaşi, lângă Paşcani, care în prezent este într-un stadiu de execuţie de 80% şi cu această ocazie a solicitat conducerii Hidroelectrica accelerarea tuturor acestor investiţii, arată Agerpres.
„Proiectul pe care îl vedeţi aici, acest lac de acumulare în devenire, este la un grad de realizare de 80%, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane metric cubi de apă. Suntem lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi putere instalată, care şi ea este la un stadiu de 80%. Din 1985 până astăzi statul român a cheltuit aici undeva la peste 400 de milioane de lei. Pentru a putea finaliza această lucrare mai avem nevoie cam de 60 de milioane de euro, plus aproximativ 30 de milioane de lei pentru exproprierea acestor terenuri. Vorbim de o suprafaţă de 2.300 de hectare. Am venit astăzi aici împreună cu echipa de la Hidroelectrica, împreună cu autorităţile locale pentru a dinamiza lucrurile şi pentru a asigura că acest proiect merge înainte”, a declarat ministrul Energiei pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.
Sebastian Burduja a subliniat că este nevoie să fie accelerate aceste lucrări şi să fie făcute investiţiile de care România are nevoie.
„Dacă totul decurge conform planului, reuşim în câteva luni de zile, până în jumătatea anului viitor, să expropriem, ceea ce nu s-a reuşit timp de zeci de ani de zile aceste peste 2.000 de hectare, iar în prima parte a anului 2026 toată lucrare ar trebui să fie gata. Ce e de reţinut aici e că nu e vorba doar de 10 megawaţi putere instalată, deci o capacitate relativ mică de producere a energiei electrice ci de o sistematizare a întregii zone şi a râului Siret, ceea ce înseamnă că prevenim riscul inundaţiilor. Doar în ultimii ani, România a cheltuit peste 250 de milioane de lei pentru că au existat inundaţii şi pagube foarte mari în zona râului Siret. Puteam să investim acei bani, să finalizăm această lucrare şi să-i protejăm pe oameni de la aceste nenorociri”, a afirmat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a apreciat în acest context că preluarea UCM Reşiţa de către Hidroelectrica este un pas pozitiv.
Hidroelectrica anunţă, vineri, semnarea unui contract-cadru în valoare de circa 67,9 milioane de lei, pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (UCMR) către companie, ce vizează eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare. UCMR este societatea care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a circa 80% dintre centralele Hidroelectrica.
Dacă termină investițiile cum emit facturi vor termina fix la paștele cailor.
De la listarea la bursă statul (ANRE, ANPC, etc.) e mult mai atent să nu deranjeze la Hidroelectrica și cam atât. Nu există alte schimbări în bine ci mai degrabă compania merge în jos și din prost în foarte prost.
Nu mi se pare ca merge deloc prost, profitul net in bvc 2023 era 3,6 mld lei si deja la 9 luni a fost 5,2 mld lei. Ploile si zapada din t4 vor duce profitul net 2023 pe la 6,5 mld. lei