RECTIFICARE Ministrul Energiei, nemulțumit de furnizorii de electricitate care trimit facturi cu un consum estimat. NU ar fi vorba despre CEZ

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a declarant nemulțumit de practicile unor furnizori de energie electrică de a trimite clienților facturi cu consum estimat. Dacă inițial am scris că nemulțumirea ministrului ar putea viza CEZ, (ministrul nu a nominalizat) rectificăm această informație, pentru că locul de consum unde a venit o factură de care s-a plâns ministrul nu este în zona de distribuție a CEZ.

Iată declarația lui Virgil Popescu, făcută la B1 TV:

„Am primit mai multe sesizări de la oameni. Vreau să trag un semnal de alarmă pe care l-am pățit eu, pe care l-am văzut și pe alte facturi. Există anumiți furnizori care au și distribuție, care am văzut ca trec consumuri estimate foarte mari.

Punând consumuri estimate foarte mari, factura va veni mai mare, practic iau niște bani în avans pentru un consum care nu există, se folosesc de bani oamenilor. Îi rog pe cei de la ANRE și pe cei de la ANPC să se verifice aceste lucruri.

Nu se poate să se încarce facturile românilor pe consumuri estimate care nu au nicio legătură cu consumurile făcute în anii precedenți, care ar trebui să aprecieze ce a consumat clientul într-o perioadă asemănătoare. Este o formă de escrocherie, există amenzi pentru așa ceva. Mi se pare că este o înșelătorie pe care distribuitorii cu furnizorii o practică”

Ministrul a trecut și la amenințări, întrebat fiind cum se poate opri această practică

„Poate fi și o chestiune de intervenție a ministerului mai brutală în legislație, în așa fel încât să-i obligăm să nu mai factureze estimaturi. Să trecem în lege cuvânt cu cuvânt acest lucru, să nu mai treacă estimaturi care sunt mai mari decât consumurile din perioadele precedente similare. Este o practică înșelătoare, ANPC-ul poate să intervină, dar și ANRE-ul poate să intervină și să dea amendă la niveluol cifrei de afaceri pentru că încalcă reglementerea”, a spus Virgil Popescu.

La cine s-a referit ministrul

Coroborând declarațiile (furnizori care au și distribuție) din declarațiile ministrului, am dedus că ar fi vorba despre CEZ, furnizorul și distribuitorul de electricitate din zona Olteniei, care are un sistem de facturare diferit față de cel al celorlalți furnizori mari. Clientul primește acasă, pe lângă factura curentă, cea cu plata consumului pe ultima lună, și două consumuri estimate, pe următoarele două luni. Alături de factură, clientul primește astfel, pe aceeași hârtie, pe lângă avizul de plată pentru luna care a trecut și în care a consumat energia, și alte două avize, cu contravaloarea consumului estimat pentru următoarele două luni. Clientul care nu dorește să plătească în avans poate plăti doar factura pe luna precedentă, nu și avizele de plată pentru estimarea pe cele două luni care urmează.

Totuși, ascultând înregistrarea video a intervenției ministrului (nu este în întregime pe site), reiese că nu este vorba despre CEZ, pentru că Virgil Popescu s-a referit la un loc de consum din București, unde nu CEZ este distribuitor de energie electrică

„Eu am pățit acest lucru pe o factură venită la băiatul meu acasă, care nu mai este în București, este în telemuncă de la Turnu Severin”, a spus ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *